ZF 24

Discreţii proprietari ai Chanel au o avere de 19 mld. dolari, de aproape două ori mai mare decât s-a crezut

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ştefan Stan

24.09.2013, 19:11 2045

Proprietarii companiei de modă de lux Chanel, fraţii Alain şi Gerard Wertheimer, cunoscuţi ca unii dintre cei mai discreţi miliardari ai lumii, au împreună o avere de 19  miliarde de dolari, potrivit calculelor Bloomberg. Suma este de peste două ori mai mare decât cea estimată în martie de prestigioasa revistă Forbes.

Forbes a calculat că în martie averea fraţilor se situa la opt miliarde de dolari. Compania Chanel este deţinută în proporţii egale de Alain şi Gerard Wertheimer, care conduc afacerea de 39 de ani. Fraţii îşi ţin vieţile personale şi banii departe de ochii lumii, ceea ce face dificilă estimarea averii lor.

„Nu-şi publică numerele, nu-şi publică cifrele şi nu vorbesc despre acestea. Este o afacere deşteaptă. Pot avea sezoane slabe, chiar ani slabi şi nimeni nu ştie. Ei joacă un joc lung, şi joacă foarte bine“, a explicat Dana Thomas, autorul cărţii „Deluxe“, care analizează industria luxului.

Fraţii au beneficiat cu siguranţă de pe urma boom-ului din industria bunurilor de lux, care a făcut ca indicele S&P Global Luxury Index, al acţiunilor celor mai mari companii din sectorul de profil, să urce cu 24% de la începutul anului. Conform calculelor Bloomberg, averea fiecărui frate este de 9,6 miliarde de dolari.

Cele mai recente date arată că vânzările Chanel au crescut cu 26% în 2011, compania poziţionându-se printre primele clasate în topul segmentului de lux. Parfumurile – în special Chanel No.5 – şi cosmeticele ocupă în continuare cea mai mare pondere în vânzări, generând aproximativ 55% din venituri, potrivit lui David Wu, un analist al bunurilor de lux de la Telsey Advisory Group din New York. Conform rapoartelor anuale financiare depuse la Camera de Comerţ a Olandei, Chanel International BV are un venit net anual de 5,9 miliarde de dolari. Din aceste rapoarte se poate calcula că Chanel avea în 2011 o valoarea de piaţă de 18,5 mld. dolari.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO