ZF 24

Discursul lui Vladimir Putin despre identitatea statală a Ucrainei reverberează ecourile întunecate ale istoriei. Propaganda preşedintelui rus poate învia un trecut sinistru de care lumea civilizată a fugit de decenii

Discursul lui Vladimir Putin despre identitatea statală...

Autor: Andrei Şerbănescu

23.02.2022, 13:27 444

Financial Times prezină povestea absolvirii unui doctorand de la Universitatea Catolică din Lviv, Ucraina, eveniment care marchează, în chip ironic, o lecţie, aparent simplă, pe care omenirea pare să nu o poată învăţa sub nicio formă: cine nu cunoaşte istoria, este condamnat să o repete.

Candidatul a trimis o biografie a lui Mykhailo Rudnyts’kyi, un poet şi critic literar care provine dintr-o ilustră familie ucraineană: unul dintre fraţii săi, Antin, era compozitor; celălalt frate al lui, Ivan, era jurnalist; iar sora lor, Milena, a fost parlamentar şi activist în Liga Naţiunilor.

S-au născut în vechea monarhie habsburgică şi s-au maturizat în Polonia anilor 1920 şi 1930, un stat în care sălăşluia o mare minoritate ucraineană. Rudnyts’kyi locuiau într-un oraş cosmopolit numit Lviv. Nu departe de est se afla Uniunea Sovietică, pământul care găzduia majoritatea ucrainenilor.

Un secol de durere şi speranţă ucraineană a străbătut firul istoriei familiei. În 1932 şi 1933, Milena s-a străduit să atragă atenţia lumii asupra Holodomorului, foametea politică a lui Stalin din Ucraina sovietică, care a ucis aproximativ 4 milioane de oameni. Stalin, la rândul său, i-a învinuit pe ucraineni pentru desfăşurarea incidentelor, propaganda de partid punând stigma de „nazist” pe oricine susţinea că în Ucraina se murea de foame.

Hitler tocmai venise la putere. Asemenea lui Stalin, el a vrut să stăpânească pământul Ucrainei, incluzându-l în fantezia unui imperiu rasial german. În 1939, Stalin şi Hitler au fost aliaţi în prima parte a celui de-al Doilea Război Mondial, împărţind Polonia între ei. Dintr-o dată, oraşul natal al familiei Rudnyts’kyis, Lviv, a devenit parte din Uniunea Sovietică.

Trei fraţi au fugit; Mykhailo a rămas. În 1941, Hitler l-a trădat pe Stalin, Germania nazistă invadând Uniunea Sovietică. Pe cale de consecinţă, Lvivul avea să cadă sub stăpânire germană. Mykhailo a intrat în subteran şi şi-a câştigat existenţa ca traducător pseudonim.

El şi fraţii lui aveau origini evreieşti din partea mamei. Toţi erau ucraineni celebri, parte unei naţiuni pe care o aleseseră cu libertate. Doi dintre bunicii lor erau evrei, unul era polonez vorbitor de germană şi doar unul era ucrainean. Părinţii lor erau vorbitori de poloneză. În pofida caracterului „eclectic” al familiei, cu toţii au contribuit la formarea naţiunii ucrainene.

Ucraina este independentă din 1991, odată cu căderea blocului comunist. În 2014, Rusia a invadat, ocupat şi anexat o bună parte din teritoriul ucrainean. Luni seară, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat ca trupele să intre în estul Ucrainei.

În timp ce un tânăr ucrainean îşi obţinea doctoratul, preşedintele Rusiei a justificat violenţa cu o diatribă bizară despre trecut, care a adus în atenţie afirmaţiile pe care acestea le-a făcut în iulie anul trecut într-un eseu lung: nu există Ucraina; fără ucraineni; Ucraina este doar o parte a Rusiei, deci teritoriul trebuie revendicat şi controlat de Moscova. Un lucru este cert: Putin nu este istoric. Ucraina are propria sa istorie, iar ucrainenii au dreptul să-şi decidă viitorul asemenea oricărei alte naţiuni.

Putin crede că toţi cei care vorbesc rusă trebuie să facă în mod inevitabil parte din Rusia, ca o necesitate evidentă a protecţiei lui. Aproape toată lumea din Ucraina vorbeşte rusă. Toţi cei din sală în timpul susţinerii tezei vorbeau rusă. Mykhailo Rudnyts'kyi, de altfel, ştia rusă. Dar toţi aceşti oameni, din trecut şi din prezent, ştiu şi ucraineană. Teza a fost scrisă în ucraineană. Şi toţi aceşti oameni, din trecut şi din prezent, cunoşteau poloneză şi alte limbi.

Există o problemă mai profundă aici. Indiferent de limba pe care o vorbim, contează ceea ce spunem. Identitatea noastră nu trebuie să fie decisă de tirani îndepărtaţi, indiferent de limba pe care ar putea-o vorbi.

Naţiunile sunt construite de oameni care îşi asumă riscuri în numele unui viitor mai bun. Totul poate fi măturat, desigur, de oameni cu idei divergente şi cu o putere mult mai mare. Stalin şi Hitler au avut viziuni distincte pentru Ucraina, în conformitate cu propriile lor ideologii. Când cei doi erau la putere, între 1933 şi 1945, Ucraina era, probabil, cel mai periculos loc de pe pământ. Viziunulie lui Putin, distorsionate de un mecanism similar, pot aduce Rusia într-un conflict militar de proporţii, văduvind de libertate un întreg popor.

La sfârşitul susţinerii tezei, toată lumea a aplaudat. Cunoaşterea fusese asigurată iar civilizaţia, într-un chip umil, consolidată. La scurt timp după încheierea ceremoniei, soldaţii ruşi au trecut graniţa. Li s-a dat o copie a eseului lui Putin despre Ucraina şi Rusia: un mit sinistru al unei unităţi forţate.

Istoria nu poate opri un război. Dar ne poate ajuta, cel puţin, să înţelegem cum acesta poate începe, ivzorând din aroganţă şi minciună. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO