Prima pagina

Distribuitorii de gaze: Vara consumul e mai mic, dar costurile noastre nu scad

19.08.2008, 18:51 31

Cele doua mari companii de distributie si furnizare a gazelor naturale prezente pe piata locala Distrigaz Sud, respectiv E.ON Gaz Romania, spun ca in perioada aprilie - septembrie se consuma doar 25% din gazul necesar la nivel national, dar ca acest lucru nu diminueaza achizitiile de gaze si nici costurile.
"Consumul pentru perioada aprilie - septembrie scade cu aproximativ 50% in raport cu perioada octombrie - martie. Aceasta scadere a consumului nu influenteaza achizitiile de gaze, avand in vedere faptul ca in aceasta perioada inmagazinam un volum important de gaze naturale destinat perioadei de iarna", spun reprezentantii Distrigaz Sud.
Pe plan local se consuma anual circa 17-18 miliarde de metri cubi de gaze, din care aproximtiv 60-65% este asigurat din productia locala de doua companii Petrom si Romgaz, in timp ce restul este adus exclusiv din Rusia. Preturile din import sunt de circa doua ori mai mari decat preturile recomandate pentru producatorii locali. "Din totalul consumului de gaze naturale, aproximativ 75% se inregistreaza in perioada octombrie - martie, restul de circa 25% fiind aferent perioadei aprilie - septembrie", spun reprezentantii E.ON Gaz Romania.
Cele doua companii au programate pentru anul acesta bugete de investitii de aproximativ 140 de milioane de euro cumulat, marea parte a banilor fiind alocata pentru inlocuirea conductelor.
Insa si nivelul investitiilor este conditionat de tarife si de modul in care aceste fonduri sunt recunoscute de ANRE si, mai tarziu, recuperate de la consumatori.
In acest an au avut loc doua scumpriri ale preturilor la gazele naturale, prima la inceputul lunii februarie cu 8,5%, iar a doua de la 1 iulie cand preturile au crescut in medie cu 12,5%.
Distrigaz Sud a investit in primele sapte luni ale anului 134 de milioane de lei (36,5 milioane de euro), majoritatea fondurilor fiind alocate modernizarii sistemului de distributie. Compania are in administrare aproximativ 15.000 de kilometri de conducte prin care alimenteaza peste un milion de clienti.
"Suplimentar fata de cheltuielile efectiv realizate pana la sfarsitul primului semestru, in aceasta perioada au fost comandate pentru 2008 si lucrari in valoare de 126 de milioane de lei", au declarat reprezentantii companiei.
Pentru intreg anul 2008, bugetul de investitii al Distrigaz Sud se ridica la 300 de milioane de lei (85,7 milioane de euro).
Cealalta mare companie de distributie si furnizare a gazelor naturale, E.ON Gaz Romania spune ca pana in 2012 are bugetat un program de investitii de un miliard de lei (285,7 milioane de euro), din care circa 192 de milioane de lei (54,8 milioane de euro) vor fi alocati anul acesta. "Pe primele sase luni ale anului 2008 au fost reabilitati 100 de kilometri de conducte si bransamente, la care se adauga alti 85 de kilometri reprezentand extinderi de retele si infiintare de noi distributii de gaze naturale", spun reprezentantii E.ON Gaz Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO