ZF 24

Dl. Ponta luptă pentru viaţă

Dl. Ponta luptă pentru viaţă

Autor: Iulian Anghel

05.06.2015, 17:36 2883

Suspectat că a contactat o formă de corupţie comună dar destul de gravă, premierul Victor Ponta trebuie să începă, după episodul traumatizant al pierderii alegerilor prezidenţiale, o nouă luptă pentru viaţă.

La fel ca în cazul oricărui bolnav grav, problema nu este dacă moare politic, ci cât mai trăieşte, susţin unii. Alţii sunt însă optimişti în ciuda tuturor istoriilor medicale comune cu ale dlui prim ministru. Şansele de însănătoşire sunt bune, susţin ei – cel puţin aşa zic zodiile.

Doctorii-deputaţi sunt buni. Este improbabil să aprobe ei cererea procurorilor de începere a urmăriri penale împotriva pacientului - au salvat ei atâţia în carieră şi nu aveau nici CV şi nici viitor.

O astfel încuviinţare ar înseamna, practic, suspendarea din funcţie a şefului guvernului de către preşedinte – şeful statului poate să-l suspende pe prim-ministrul dacă împotriva sa a început urmărirea penală pentru fapte săvârşite în timpul mandatului. Oricât ar fi Iohannis un “alt fel de preşedinte” nu ar rata această şansă pe care nu i-ar aduce-o nici zece moţiuni de cenzură. Am văzut-o din promptitudinea cu care s-a înfăţişat în faţa naţiunii cerându-i demisia şefului guvernului.

Dincolo de soluţiile pe care părţile politice vor încerca să le găsească pentru a-şi asigura supremaţia trebuie pusă o întrebare: ce vor sacrifica ei ca să câştige votul juriului?

Partida domnului Iohannis “noul PNL” este la apă, slăbită. Fără o minune nu pot ajunge la putere înainte de alegerile din 2016. Ar putea avea un ajutor moral din partea DNA care dă iama în PSD mai ceva ca şoarecii în hambarul de porumb, dar nu este suficient. Pentru că au cadavre în dulap la fel de multe ca PSD – de aceea au preferat să fugă de la votul din Parlament care l-ar fi trimis pe Dan Şova, prietenul şi partenerul de afaceri al lui Victor Ponta, în faţa Justiţiei.

Partida domnului Ponta pare mai solidă. Cel puţin majoritatea parlamentară este structurată, deocamdată. Aceasta va încerca să întărească ideea că este persecutată de justiţie. Va încerca să schimbe lucrurile în Parlament şi să taie craca de sub picioarele procurorilor.

Pe plan guvernamental, premierul va aduce în faţă realizările, lucrurile bune care contează pentru majoritatea oamenilor pe care-i doare în cot de procurori şi de justiţie: reducerea CAS care a lăsat în mâinile patronilor (deci în economie) un miliard de lei în primele trei luni din an, reducerea CAS la alimente (măsură bună pentru electoratul cu posibilităţi materiale mai mici), intenţia reducerii universale a TVA din 2016 care îi va ajuta pe toţi, creşterea economică de 4%.

“Iată, facem lucruri bune şi ei ne obstrucţionează.”

Doar că, pentru un prim-ministru care a spus că nu mai răspunde întrebărilor ziariştilor a căror angajatori nu-şi plătesc impozitele şi care a închis buticuri pentru o lipsă în casa de marcat trei lei, o acuzaţie venită de la procurori de evaziune fiscală şi spălare de bani de sute de mii de lei echivalează cu un scuipat în faţă.

Iată acuzaţiile grave: fals în înscrisuri sub semnătură privată -17 infracţiuni; complicitate la evaziune fiscală în formă continuată; spălarea banilor; plus angajarea lui Şova!

Victor Ponta este în situaţia lui Adrian Năstase din urmă cu 10 ani. Şi Adrian Năstase a avut o guvernare bună, din punct de vedere a mersului economiei – cea mai mare creştere economică din istoria postdecembristă, în ultimul an de manadat, 2004, de 8,4%. Şi el a invocate buna guvernare când a avut probleme cu justiţia.

Victor Ponta nu este vinovat la acest moment, există doar “suspiciuni rezonabile”, cum susţine DNA, împotriva sa. Dar nu va putea păstra puterea pe termen lung, obligat fiind să lupte pe două fronturi. Rezistă, deocamdată, doar pentru că partidul este decimat şi la orizont nu se vede nimeni să-i preia frâiele.

Dlui Ponta îi va fi greu să susţină de aici înainte că luptă pentru România. Chemările la DNA ce vor urma vor săpa la statuia sa cum nu şi-ar fi închipuit în urmă cu vreo 15 ani când Adrian Năstase, la sediul TSD din apropierea Pieţei Alba Iulia îl instala ca şef al "tineretului social-democrat".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO