ZF 24

DNA cere arestarea senatorului Voicu, fost consilier al lui Ion Iliescu. Procurorii il acuza de coruptie si de interventii politice la nivel inalt

09.03.2010, 11:33 29

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morara inaintat ministrului Justitiei Catalin Predoiu solicitarea de asesiza Parlamentul Romaniei - Senatul, pentru a cere, inconformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din ConstitutiaRomaniei, art. 172 din Regulamentul Senatului Romaniei,incuviintarea arestarii senatorului Catalin Voicu, potrivit unuicomunicat al DNA.

Dosarul lui Voicu, intocmit de procurori are 11 volume continand unnumar total de 2.663 file. Parlamentarii nu pot fi arestati faraincuviintarea camerei din care fac parte, potrivit Constitutiei. Inacelasi dosar mai sunt cercetati omul de afaceri Costel Casuneanusi judecatorul la Inalta Curte de Casatie, Florin Costiniu.
Voicu este general in rezerva si a fost consilier al fostuluipresedinte Ion Iliescu, pe vremea cand acesta era la Cotroceni.

Potrivit DNA, Voicu a fost inculpat de procurori, in sarcina safiind retinute urmatoarele infractiuni:
- trafic de influenta in forma continuata,
- fals in inscrisuri sub semnatura privata,
- participatie improprie la infractiunea de fals intelectual lalegea contabilitatii, in legatura cu fapte de coruptie, in formacontinuata.

In rezolutiile de incepere a urmaririi penale si in ordonanta depunere in miscare a actiunii penale procurorii au retinuturmatoarele:
In perioada iulie - septembrie 2009, Catalin Voicu, prevalandu-sede prerogativele ce deriva din calitatea sa de senator, a primit dela un om de afaceri, in doua transe, sumele de 250.000 RON(echivalentul a 60.000 euro) si 200.000 euro, in schimbulinterventiei pe langa magistrati din cadrul Inaltei Curti deCasatie si Justitie, in vederea adoptarii unei solutii favorabilesocietatii comerciale la care omul de afaceri era asociat.
De asemenea, in luna august 2009, Catalin Voicu, a pretins siprimit de la un alt om de afaceri suma de 119.000, RON in schimbulpromisiunii ca va interveni pe langa politisti din cadrul DirectieiGenerale de Politie a Municipiului Bucuresti pentru a-i determinasa propuna o solutie favorabila intr-un dosar in care acesta eracercetat pentru fapte de natura penala. Pentru a disimula faptelede coruptie, Catalin Voicu si cumparatorul de influenta au intocmitdocumente financiar contabile care atesta imprejurarinereale.
In aceeasi cauza, in a doua jumatate a anului 2009, Catalin Voicu acerut, potrivit procurorilor, "unor persoane cu influenta in sferapolitica" sa ii acorde sprijin politic in ocuparea unei functii inGuvernul Romaniei, in schimbul interventiilor sale pe langamagistrati din cadrul Tribunalului Bucuresti si ai Inaltei Curti deCasatie si Justitie, in vederea pronuntarii unor hotararifavorabile in care respectivele persoane aveau interese. Deasemenea, Catalin Voicu a pretins, arata procurori, unei persoanefoloase patrimoniale constand in facilitarea obtinerii pentru firmeaflate in sfera sa de interes a unor contracte de achizitii publicela autoritati contractante din judetul Constanta.
La data de 10 decembrie 2009, fata de Catalin Voicu procurorii audispus urmarirea penala, iar la data de 11 decembrie 2009 s-a pusin miscare actiunea penala sub aspectul savarsirii a douainfractiuni de trafic de influenta. Ulterior, la data de 22ianuarie 2010, respectiv la 11 februarie 2010 si 12 februarie 2010,cercetarile au fost extinse, fiind dispusa urmarirea penala fata deCatalin Voicu si sub aspectul celorlalte infractiuni sus mentionatein cererea de incuviintare a arestarii preventive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO