ZF 24

Doar 1,3 milioane de români au asigurări facultative pe locuinţe, majoritatea limitându-se la poliţa obligatorie de 10-20 euro/lună

Doar 1,3 milioane de români au asigurări facultative pe...

Autor: Anelis Baciu

18.04.2017, 12:00 139

Numărul poliţelor facultative a scăzut anul trecut cu circa 7%, tot mai puţini asigurâdu-şi casele în acest fel, deşi preţul este de aproximativ 40-50 euro pe lună.

La finalul anului trecut numărul poliţelor facul­tative în vigoare se situa la 1,3 milioane, în timp ce numărul poliţelor obligatorii cu­mula 1,7 milioane. Numărul poliţelor facultative a scăzut anul trecut cu circa 7%, în timp ce numărul po­liţelor obligatorii a crescut cu 7%. Spre comparaţie, în urmă cu şase ani numărul poli­ţelor facultative de locuinţe se apropia de pra­gul de 5 milioane.

Creşterea numărului de po­liţe obligatorii peste nivelul celor facul­tative nu indică altceva decât o involuţie a pieţei, în condiţiile în care românii renunţă la asigurările mai complexe în detrimentul celor obligatorii cu puţine riscuri asigurate.

Mare parte a românilor preferă să cum­pere doar asigurarea obligatorie, care costă 10-20 de euro, în funcţie de materialul din care este construită locuinţa şi care aco­peră doar ris­cul de cutremur, inundaţii şi alune­cări de te­ren din cauze naturarale. Deşi asigu­rarea PAD este obligatorie, doar 20% din casele din Ro­mânia sunt protejate printr-o astfel de poliţă.

Poliţele facultative pentru locuinţe sunt asigurări pe care companiile şi le doresc în portofolii, deoarece rata daunei este semnificativ mai mică decât în cazul altor tipuri de asigurări, situându-se anul trecut la circa 21%. Spre comparaţie, rata de dau­nă în cazul poliţelor auto obligatorii (RCA), cel mai vândut tip de poliţă, ajungea la 73%. Dacă se adaugă însă cheltuielile de achiziţie şi de administrare, asigurătorii nu reuşesc să-şi acopere cheltuielile totale generate de poliţele auto obligatorii, raportând pierderi din acti­vitatea de subscriere, în timp ce din poliţele facultative fac profit.

Asigurătorii au plătit daune în valoare de 65 milioane de lei anul trecut în contul poliţelor de locuinţe, atât facultative, cât şi obligatorii, adică aproximativ 15% din cât au încasat. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO