ZF 24

Doar 88.000 de clienţi au solicitat credite de valori mari în august

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

07.10.2013, 20:46 785

Cererea de credite de valori mari a scăzut în august la un un minim al ultimelor şase luni, băncile solicitând la Centrala Riscului de Credit (CRC) numai 88.000 de rapoarte pentru a afla informaţii despre clienţii potenţiali. Aceasta înseamnă cu circa 15.000 de rapoarte mai puţin decât în luna anterioară şi conturează o perspectivă deloc încurajatoare pentru bancherii ale căror bilanţuri şi implicit venituri din dobânzi şi comisioane se contractă.

Băncile verifică fiecare client în procesul de aprobare a dosarului de credit, astfel că numărul interogărilor reflectă îndeaproape cererea reală de credite. Spre comparaţie, în perioada de vârf băncile solicitau şi un milion de rapoarte de credit la CRC - organismul specializat al BNR care colectează date despre împrumuturile mai mari de 20.000 de lei acordate companiilor şi populaţiei.

Băncile aveau la sfârşitul lunii august o expunere de 310 miliarde de lei pe această categorie de clientelă, nivel similar cu cel din perioada corespunzătoare a anului trecut. Numărul creditelor de peste 20.000 de lei este de aproape 1,5 milioane, în timp ce sumele datorate de clienţi în contul acestor împrumuturi se ridică la 259 miliarde de lei.

Sumele datorate au scăzut cu circa 10 miliarde de lei în ultimul an, ceea ce în­seamnă venituri mai mici din dobânzi şi comisioane pentru băncile care încă se confruntă cu un nivel ridicat de împru­mu­turi neperformante. Sumele restante în contul acestor credite ajungea la 32 miliarde de lei în august, în creştere de la 26 mld. lei în aceeaşi lună din 2012.

Rata creditelor neperformante pe portofoliul total al băncilor a urcat la sfârşitul lunii august la un nivel record de 21%. Băncile au constituit provizioane de peste 30 miliarde de lei pentru a acoperi pierderile din aceste credite, ceea ce în multe cazuri a erodat complet profiturile operaţionale.

Nevoia de a-şi creşte veniturile a forţat bancherii să fie mai agresivi cu ofertele de credite, în special pe zona împrumuturilor de consum, dar deocamdată apetitul clienţilor pentru îndatorare nu a crescut.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO