Fondurile mutuale au încheiat anul 2014 cu intrări nete record de 4,3 miliarde de lei, în contextul în care economiile parcate la bancă nu mai acoperă în multe din cazuri nici comisioanele de retragere după ce dobânzile au scăzut la sub 3% pe an. Recent, ING Bank a anunţat că nu plăteşte dobândă pentru sumele care depăşesc un milion de lei aflate în contul de economii, iar pentru sumele sub acest prag bonificaţia scade la 1,75% pe an începând din luna martie.
Fondurile mutuale au raportat randamente de până la 10,6% în 2014, maxim atins de fondul de plasamente diversificate Carpatica Global.
Cum fondurile mutuale nu au un câştig garantat, iar evoluţia lor fluctuează în funcţie de cea a instrumentelor financiare în care investesc (obligaţiuni sau acţiuni), suma record atrasă de fonduri mutuale în 2014 arată că românii încep să fie dispuşi să îşi asume riscuri în scopul obţinerii unor câştiguri mai mari pentru economiile pe care le au.
„Deţinerea integrală sau majoritară a economiilor în depozite bancare va deveni tot mai mult o amintire, în timp ce portofoliul diversificat de produse investiţionale va deveni o necesitate, dar şi o oportunitate într-un context dominat de dobânzi mici şi de inflaţie scăzută“, a spus Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii de administrare Erste Asset Management, cel mai mare manager de fonduri cu active în gestiune de 8,27 mld. lei (1,87 mld. euro).
Peste 309.000 de investitori îşi ţin economiile în fondurile mutuale, cu 38.000 mai mulţi decât în 2013. Suma atrasă de fondurile mutuale în 2014 este cu 1 mld. lei peste intrările nete raportate în 2013. Astfel fondurile mutuale au ajuns la active nete record de 18,28 mld. lei la 31 decembrie 2014, cu 40% mai mari faţă de anul precedent, potrivit datelor raportate de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).
Cea mai mare parte a investiţiilor sunt concentrate în conturile fondurilor cu profil de risc redus. Mai exact, fondurile de obligaţiuni dispun de active de 8,3 miliarde de lei, în creştere cu 30% faţă de anul precedent. Randamentele fondurilor de obligaţiuni au fost în medie de 5,6% anul trecut, cu un maxim de 8,7% raportat de fondul ING IR Bond. Fondurile de acţiuni au câştigat anul trecut un randament mediu de 2%, iar cele diversificate au raportat câştiguri medii de circa 1%.
Activele fondurilor conservatoare şi cele denominate în euro au ajuns la peste 9,1 mld. lei anul trecut, cu 50% mai mari decât în 2013, potrivit datelor AAF.