ZF 24

Dobânzile interbancare se apropie de dobânda BNR. Indicatorul Robor este la maximul ultimelor două luni şi jumătate

Dobânzile interbancare se apropie de dobânda BNR....

Autor: Ciprian Botea

05.09.2014, 00:03 1237

Indicatorul Robor la 3 luni, utilizat ca referinţă de preţ în contractele de credit de retail în lei, a crescut cu 0,3 puncte procentuale în ultima lună, respectiv de la ultima mişcare de reducere a dobânzii-cheie a BNR, când guvernatorul Mu­gur Isărescu a anunţat că banca centrală va urmări reducerea diferenţialului între dobânzile din piaţă şi rata de politică monetară.

Indicatorul a fost cotat ieri la 2,4% pe an, un maxim al ultimelor două luni şi jumătate.

Mesajul guvernatorului de la începutul lunii august a fost interpretat de analişti ca un semnal că BNR va continua procesul de relaxare monetară, dar şi că va încerca să forţeze o uşoară creştere a dobânzilor inter­bancare prin drenarea unei părţi din lichiditatea excesivă din piaţă.

Dobânda-cheie se află în prezent la 3,25% pe an, cu trei sferturi de punct peste indicatorul Robor. Următoarea şedinţă de politică monetară este programată pentru finalul lunii septembrie, iar majo­ritatea prognozelor analiştilor indică o reducere a dobânzii-cheie la nivelul de 3% pe an.

„Inflaţia scăzută şi creşterea lentă a economiei sunt argumente pentru o nouă rundă de reducere a dobânzii-cheie cu 0,25 puncte procentuale până la finalul anului. Diferenţialul dintre ratele interbancare şi dobânda-cheie ar trebui să se îngusteze prin scăderea dobânzii-cheie şi creşterea lentă a ratelor interbancare în perioada următoare“, notează analiştii BCR.

Dobânzile interbancare au coborât mult sub rata de politică monetară datorită lichidităţii excesive din piaţă, ceea ce a creat presiuni asupra nivelului bonificaţiilor acordate de bănci clienţilor cu depozite, descurajând economisirea. Dobânzile la credite s-au redus odată cu scăderea Robor, iar bancherii au tăiat din dobânzile la depozite pentru a-şi păstra marjele de câştig.

Totodată, din cauza diferenţialului mare faţă de dobânda-cheie ratele interbancare sunt expuse volatilităţii, ceea ce descurajează creditarea în lei. De exemplu, în ianuarie, pe fondul unor tensiuni pe piaţă, ratele au urcat în numai o săptămână de la 2% la 3,5% pe an, adică în apropierea nivelului dobânzii-cheie din momentul respectiv.

De altfel, guvernatorul Mugur Isărescu a argumentat necesitatea apropierii dobânzillor interbancare de dobânda de politică monetară tocmai prin prisma faptului că băncile au nevoie de stabilitatea dobânzilor pentru a relua creditarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO