• Leu / EUR4.9250
  • Leu / GBP5.7274
  • Leu / USD4.7278
ZF 24

Dobânzile interbancare se apropie de dobânda BNR. Indicatorul Robor este la maximul ultimelor două luni şi jumătate

Dobânzile interbancare se apropie de dobânda BNR. Indicatorul Robor este la maximul ultimelor două luni şi jumătate

Autor: Ciprian Botea

05.09.2014, 00:03 1234

Indicatorul Robor la 3 luni, utilizat ca referinţă de preţ în contractele de credit de retail în lei, a crescut cu 0,3 puncte procentuale în ultima lună, respectiv de la ultima mişcare de reducere a dobânzii-cheie a BNR, când guvernatorul Mu­gur Isărescu a anunţat că banca centrală va urmări reducerea diferenţialului între dobânzile din piaţă şi rata de politică monetară.

Indicatorul a fost cotat ieri la 2,4% pe an, un maxim al ultimelor două luni şi jumătate.

Mesajul guvernatorului de la începutul lunii august a fost interpretat de analişti ca un semnal că BNR va continua procesul de relaxare monetară, dar şi că va încerca să forţeze o uşoară creştere a dobânzilor inter­bancare prin drenarea unei părţi din lichiditatea excesivă din piaţă.

Dobânda-cheie se află în prezent la 3,25% pe an, cu trei sferturi de punct peste indicatorul Robor. Următoarea şedinţă de politică monetară este programată pentru finalul lunii septembrie, iar majo­ritatea prognozelor analiştilor indică o reducere a dobânzii-cheie la nivelul de 3% pe an.

„Inflaţia scăzută şi creşterea lentă a economiei sunt argumente pentru o nouă rundă de reducere a dobânzii-cheie cu 0,25 puncte procentuale până la finalul anului. Diferenţialul dintre ratele interbancare şi dobânda-cheie ar trebui să se îngusteze prin scăderea dobânzii-cheie şi creşterea lentă a ratelor interbancare în perioada următoare“, notează analiştii BCR.

Dobânzile interbancare au coborât mult sub rata de politică monetară datorită lichidităţii excesive din piaţă, ceea ce a creat presiuni asupra nivelului bonificaţiilor acordate de bănci clienţilor cu depozite, descurajând economisirea. Dobânzile la credite s-au redus odată cu scăderea Robor, iar bancherii au tăiat din dobânzile la depozite pentru a-şi păstra marjele de câştig.

Totodată, din cauza diferenţialului mare faţă de dobânda-cheie ratele interbancare sunt expuse volatilităţii, ceea ce descurajează creditarea în lei. De exemplu, în ianuarie, pe fondul unor tensiuni pe piaţă, ratele au urcat în numai o săptămână de la 2% la 3,5% pe an, adică în apropierea nivelului dobânzii-cheie din momentul respectiv.

De altfel, guvernatorul Mugur Isărescu a argumentat necesitatea apropierii dobânzillor interbancare de dobânda de politică monetară tocmai prin prisma faptului că băncile au nevoie de stabilitatea dobânzilor pentru a relua creditarea.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9250
Diferență: -0,1197
Ieri: 4.9309
Azi: 4.7278
Diferență: -0,2363
Ieri: 4.7390
Azi: 5.7274
Diferență: -0,2421
Ieri: 5.7413
Azi: 5.0120
Diferență: -0,2706
Ieri: 5.0256