O investiţie medie într-o cultură de un hectar de aronia este de 13.500 de euro, dar veniturile generate după trei ani, când planta da randament maxim, adică o producţie de 6-7 tone/ha, pot fi de peste 30.000 de euro.
Nativă din America de Nord, aronia este cunoscută în România drept scoruşu negru, deşi a fost adesea poreclită „fructul cosmonauţilor“, deoarece astronauţii ruşi au adus pentru prima dată în Europa, în anii ’50, acest fruct, considerat un izvor de nutrienţi şi vitamine. În ţara noastră, aronia reprezintă o nişă de câteva zeci de hectare şi 10-15 producători, deoarece românii sunt „încă reticenţi să consume acest fruct“.
Ion şi Mirela Conăcel, o familie de IT-işti din Bucureşti, au început să cultive aronia în urmă cu aproximativ opt ani, ca hobby, în weekend, în localitatea Glodeanu-Siliştea, din judeţul Buzău, pe o suprafaţă de 1.000 mp, iar astăzi au o cultură de peste un hectar. Totodată, şi-au diversificat plantaţia, iar acum cultivă şi zmeură, afine, mure sau coacăze, pe suprafeţe mici.