ZF 24

Dolarul tare şi energia ieftină slăbesc profiturile pentru America Inc.

Dolarul tare şi energia ieftină slăbesc profiturile...

Autor: Sebastian Tănase

08.03.2015, 19:17 358

Pentru prima dată în ultimii şase ani companiile americane vor înregistra două trimestre consecutive de scădere a profiturilor, din cauza reducerii preţurilor energiei şi a aprecierii dolarului, care vor avea un impact negativ considerabil asupra veniturilor în lunile următoare, scrie Financial Times.

Ultima dată când companiile listate în indexul S&P 500 au înregistrat două trimestre consecutive de profituri reduse a fost imediat după ce criza financiară din 2007-2009 a lovit pieţele americane. Estimările de reduceri semnificative ale profiturilor făcute de analiştii de pe Wall Street vin la şase ani de când indexul S&P s-a îmbarcat într-o strategie agresivă care a rezultat într-o apreciere de 250% .

Multinaţionalele incluse în indicele bursier american S&P 500, care au operaţiuni semnificative la nivel global, vor resimţii efectele aprecierii dolarului prin prisma diminuării veniturilor externe în monedă străină. Printre principalele sectoare afectate de scăderea preţurilor sunt companiile din energie, ale căror încasări s-au diminuat considerabil din cauza scăderii preţului barilului de petrol.

Analiştii prognozează o diminuare cu 4,6% a veniturilor companiilor incluse în indexul S&P 500 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar conform FactSet pentru cel de-al doilea trimestru veniturile sunt aşteptate să se diminueze cu 1,5%, ceea ce însemna primul declin trimestrial consecutive de la primele două trimestre din 2009.

“Ne mutăm capitalul în Europa şi Japonia, acolo unde acesta este mai bine valorificat decât pe piaţa americană”, a afirmat Jack Ablin, directorul de investiţii la BMO Private Bank.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO