ZF 24

Domo şi Flanco pregătesc terenul pentru o tranzacţie. Împreună s-ar apropia de liderul Altex

Domo şi Flanco pregătesc terenul pentru o tranzacţie....

Autor: Cristina Roşca, Adrian Seceleanu

18.03.2014, 00:08 4787

Retailerii electroIT Domo şi Flanco, numărul doi şi trei din piaţa de profil, se află în negocieri pentru crearea unui jucător cu afaceri de peste 250 mil. euro, aproape cât liderul pieţei.

„O tranzacţie ar fi normală având în vedere numărul mare de jucători şi numărul prea mare de ma­gazine. Eu sunt deschis către o tranzacţie“, a declarat pentru ZF  Iulian Stanciu, proprietarul magazinelor Flanco şi acţionar al eMag, cel mai mare jucător din co­merţul electronic românesc.

Miliardarul bulgar Tzvetan Vassilev, care con­trolează indirect Domo, dar şi un lanţ de magazine de electroIT în Bulgaria, ar fi interesat de preluarea unui competitor din piaţa din România şi de crearea unui jucător suficient de mare cât să reziste şi să se bată de la egal l0 egal cu liderul Altex, potrivit unor surse din piaţă.

Iulian Stanciu, întrebat de ZF dacă tranzacţia pe care o consideră oportu­nă se re­feră la vânzarea Flan­co către Domo, a răs­puns „mai degrabă la pre­lua­rea Domo“, dar nu a oferit mai multe detalii.

Potrivit informaţiilor ZF, cei doi jucători au mai purtat dis­cu­ţii în urmă cu un an, imediat după intrarea Dom­tech în ac­ţio­nariatul Domo, însă acestea nu s-au concretizat. La momentul acela Flanco a pus pe masă o ofertă pentru Domo.

Un acord între Domo şi Flanco ar crea un jucător de talia Altex, care ar putea totodată să obţină condiţii mai bune de la furnizori. Altex a obţinut în 2012 - ultimul an pen­tru care există date pu­blice - afa­ceri de 254 mil. euro. Domo a obţinut în ace­laşi an 126 mil. euro, iar Flanco 137 mil. euro. Domo are în prezent circa 100 de ma­ga­zi­ne, iar Flanco aproximativ 80.

WikiZF: Profilul companiei Altex

„Având în vedere rezul­tatele financiare ale celor doi jucători (Domo şi Flanco, n.red.), fiecare cu o cifră de afaceri cât jumătate din cea a Altex-Media Galaxy, o fuziune este mai degrabă sănătoasă, urmând a crea un competitor real pentru Altex“, spune Dan Ostahie, proprietarul celui mai mare jucător din piaţa de electroIT.

Şi furnizorii celor două companii spun că o astfel de mutare ar fi benefică pe o piaţă mică şi fragilă. În prezent piaţa locală de electroIT, evaluată la 1,7 mld. euro, este controlată de trei jucători specializaţi - Altex, Flanco şi Domo - cu afaceri cumulate de circa jumătate de miliard de euro. Liderul pieţei, grupul Altex, controlat de antreprenorul Dan Ostahie, a avut în 2012 afaceri de 254 mil. euro, o valoare similară cu businessul cumulat al celorlalţi doi jucători. Pe piaţă mai activează lanţurile de hipermarketuri, jucătorii online şi micii comercianţi independenţi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.03.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO