ZF 24

Donald Trump face apel la oficialii Rusiei şi Ucrainei pentru încetarea războiului: Cele două părţi trebuie să găsească o soluţie acum. Dacă nu o vor face curând, în urma lor nu va mai rămâne decât moartea, distrugerea şi măcelul

Donald Trump face apel la oficialii Rusiei şi Ucrainei...

Autor: Andrei Şerbănescu

19.04.2022, 16:11 274

Fostul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, a spus că „nu are niciun sens” faptul că Rusia şi Ucraina nu au ajuns încă la un „acord”, scrie Business Insider.

Deşi Moscova şi Kievul au purtat discuţii de pace intermitente în Turcia luna trecută, dialogurile au oferit puţine soluţii, deoarece Rusia îşi continuă atacul militar neprovocat asupra Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat iniţial să suspende operaţiunile militare pe măsură ce negocierile au avansat, dar Rusia şi-a continuat ulterior ofensiva în Ucraina. Săptămâna trecută, Putin a declarat că discuţiile de pace cu Ucraina au ajuns într-un punct mort.

„Nu are sens ca Rusia şi Ucraina să nu conlucreze spre elaborarea unui acord comun”, a spus Trump în declaraţia de luni. „Dacă nu o vor face curând, în urma lor nu va mai rămâne decât moartea, distrugerea şi măcelul”.

„Acesta este un război care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată, dar s-a întâmplat”, a continuat fostul preşedinte. „Soluţia conflictului nu poate fi niciodată la fel de bună precum ar fi fost anticiparea şi prevenirea lui... dar sunt sigur că există o soluţie şi că ar trebui să se descopere acum – nu mai târziu – când moartea se va aşterne peste toţi!”

Declaraţia de luni vine la câteva săptămâni după ce Trump a apreciat justificarea lui Putin pentru invadarea Ucrainei drept „genială” şi „înţeleptă”. Doar o săptămână mai târziu, părerea fostului preşedinte s-a schimbat radical, numind războiul drept un „holocaust” modern.

La începutul acestei luni, forţele ruse s-au retras din zona din jurul Kievului după ce au încercat să cucerească capitala ucraineană. Armata rusă s-a repoziţionat în partea de est pentru a se concentra asupra regiunii Donbas din Ucraina, au declarat oficialii Pentagonului şi NATO.

Duminică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că negocierile s-ar putea încheia dacă forţele ucrainene staţionate în oraşul asediat Mariupol sunt ucise de armata rusă.

"Am vrut să ne luăm răniţii de pe front. Am stabilit că acest lucru reprezintă o misiune umanitară. Daţi-ne răniţii înapoi!" a declarat Zelenski într-un interviu pentru CNN luni. „Am convenit ca Turcia să joace rolul unui mediator şi să escorteze răniţii, civilii şi militarii din zonele de război. Forţele ruse nu-i eliberează pentru că, potrivit datelor noastre, acestea doresc să-i execute”.

Liderul ucrainean a adăugat că apărătorii Ucrainei rămaşi la Mariupol nu sunt dispuşi să se predea Rusiei.

„Ruşii spun că sunt gata să lase toţi militarii să plece dacă se predau... dar forţele noastre nu vor să se predea, lucru care poate conduce la o situaţie de-a dreptul tragică”, a declarat preşedintele Zelenski.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO