ZF 24

Dosarul interferenţelor radio din Ucraina. Grindeanu: Aştept în perioada imediat următoare de la ANCOM un proiect de lege care să “mai repare” din pierderile operatorilor

Ministrul Sorin Grindeanu

Ministrul Sorin Grindeanu

Autor: Adrian Seceleanu

13.10.2015, 10:03 298

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a format un grup de lucru, la care participă şi Ministerul Societăţii Informaţionale (MSI) şi marii operatori de telecom, care are ca obiectiv elaborarea unui proiect de lege pe baza căruia companiile de comunicaţii pot primi compensaţii în cazul în care spectrul radio achiziţionat de la stat nu poate fi utilizat la întreaga capacitate din cauza interferenţelor, a declarat Sorin Grindeanu, şeful MSI, în cadrul conferinţei International Digital Forum (IDF).

“ANCOM are în această perioadă un grup de lucru care, sper, că în perioada imediat următoare, să ne propună un proiect de lege care să mai repare din ceea ce înseamnă pierderile operatorilor pe frecvenţele unde există interferenţe. Nu vreau să intru în foarte multe amănunte”, a declarat Grindeanu.

“Dosarul” care a determinat formarea acestui grup de lucru este cel al interferenţelor din Ucraina reclamate de Vodafone pentru spectrul radio achiziţionat în 2012 de la statul român. Compania de comunicaţii a şi dat în judecată ANCOM în această primăvară solicitând instituţiei plata a 15,1 mil. euro - reprezentând „despăgubiri“ pentru „prejudiciul“ creat companiei de faptul că o parte din spectrul radio achiziţionat în anul 2012 de la statul român nu poate fi utilizat în peste 20 de judeţe, în conformitate cu condiţiile descrise în caietul de sarcini - din cauza unor interferenţe generate de companii de comunicaţii din Ucraina. Vodafone a plătit statului 230 mil. euro pentru frecvenţele radio.

În susţinerea cererii de chemare în judecată, Vodafone a prezentat măsurători realizate de experţi care arată că funcţionarea a peste 1.000 de antene din peste 20 de judeţe în care locuiesc milioane de persoane a fost afectată începând cu aprilie 2014. Clienţii nu au resimţit însă aceste probleme pentru că operatorul a “închiriat” contra cost spectru radio de la RCS&RDS şi Telekom şi a realizat şi alte investiţii adiţionale.

Ministrul Sorin Grindeanu nu a făcut referire la “dosarul Vodafone” ci a menţionat doar că a solicitat grupului de lucru ca proiectul care va fi promovat în Guvern să fie aprobat de toate părţile reprezentate la discuţii.

“Eu am avut o singura cerinţă către acest grup de lucru, ca decizia, sau proiectul pe care ni-l înaintează şi îl vom promova, să fie adoptat în unanimitate. Vreau să vă spun că acolo sunt operatorii mari din ţară de la noi şi e normal să avem această cerinţă pentru că astăzi poate să fie cineva care să fie în situaţia aceasta de a avea interferenţe, este un an poate fi altcineva, peste doi ani altcineva, ne trebuie un cadru legat care să fi stabil pe un termen cel puţin mediu.”
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO