ZF 24

Dosarul Tel Drum: Procurorii au pus sechestru pe averea suspecţilor. Liviu Dragnea este direct vizat

Dosarul Tel Drum: Procurorii au pus sechestru pe averea...

Autor: Otilia Ciocan Serescu, Mediafax

21.11.2017, 10:44 2616

Conform sursei citate, suspecţii din acest dosar au fost notificaţi şi urmează să vină la sediul DNA pentru a li se aduce la cunoştinţă faptul că averea lor va fi pusă sub sechestru.

Prin această măsură, procurorii încearcă să recupereze prejudiciul din acest dosar, care este estimat la 20 de milioane de euro şi 30 de milioane de lei.

În dosarul „Tel Drum”, în 13 noiembrie, procurorii DNA au anunţat, oficial, că Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte.

Faptele ar fi fost comise în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

În dosar este cercetat şi Marian Fişcuci, descris de procurori drept persoană apropiată lui Liviu Dragnea şi acţionar majoritar (scriptic) al Tel Drum SA la data faptelor, acesta fiind acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat.

Petre Pitiş, fost consilier în cadrul CJ Teleorman, reprezentant al Tel Drum SA, este anchetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi complicitate la abuz în serviciu, Florea Neda, reprezentant Tel Drum este cercetat pentru constiuirea unui grup infracţional şi complicitate la abuz în serviciu, Mugur Băţăuş, funcţionar în cadrul Consiliului Judeţean Teleorman, este suspectat de constiuirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi complicitate la infracţiuni privind obţinerea pe nedrept de fonduri europene, iar Victor Piperea, funcţionar în cadrul Consiliului Judeţean Teleorman, este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la infracţiuni privind obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

De asemenea, în aceeaşi cauză este anchetat şi Marian Predescu, funcţionar în cadrul Consiliului Judeţean Teleorman, la data faptelor, pentru complicitate la infracţiuni privind obţinerea pe nedrept de fonduri europene, dar şi reprezentanţi ai unei firme, Florian Ion şi Daniel Neagoe, aceştia fiind acuzaţi că făceau parte din grupul infracţional organizat.

Dosarul a fost deschis ca urmare a unui sesizări a OLAF (Oficiul european antifraudă), transmisă procurorilor pe 30 septembrie 2016, privind suspiciuni de obţinere nelegală pentru lucrări de reabilitare de drumuri judeţene a unor fonduri europene.

Procurorii spun că cei care făceau parte din grup ar fi conceput activitate acestuia în etape, în funcţie de zonele, firmele şi influenţa pe care le aveau.

Primul pas, în viziunea DNA, ar fi fost privatizarea Tel Drum şi transferarea din proprietatea CJ Teleorman "în sfera de influenţă şi control a suspectului Liviu Nicolae Dragnea, prin persoane interpuse".

Ulterior, precizează DNA, ar fi fost create mai multe firme controlate de cei care ar fi făcut parte din grupare, care aveau rol de interpus în atribuirea unor contracte publice.

Potrivit sursei citate, gruparea s-ar fi asigurat că Tel Drum obţine contracte din fonduri publice, mai ales acordate de Consiliul Judeţean Teleorman, prin influenţă şi funcţii, dar şi prin "furnizarea informaţiilor confidenţiale privind licitaţiile publice înainte de momentul publicării anunţurilor şi prin inserarea condiţiilor restrictive în caietele de sarcini (utilajul pe care Consiliul Judeţean Teleorman l-a înstrăinat către Tel Drum SA era unul dintre criteriile de calificare în cazul lucrărilor de reabilitare a drumurilor judeţene)".

În plus, prin administratorii Tel Drum se facilita si intermedia numirea unor persoane în funcţii din administraţia centrală, dar se furnizau şi fonduri către PSD, "prin donaţii ale membrilor grupului infracţional organizat şi ale societăţilor controlate de aceştia", arată anchetatorii.

„Prin prisma influenţei pe care Liviu Nicolae Dragnea o avea la nivelul administraţiei centrale şi în sfera politică, asigurarea accesului la informaţii confidenţiale din cadrul instituţiilor administraţiei centrale şi furnizarea de documente cu caracter confidenţial către membrii grupului infracţional organizat din mediul privat. (..) Structura grupului a permis o interacţiune uşoară între membrii acestuia, fiind de foarte multe ori disimulată prin prisma atribuţiilor de serviciu ale acestora, suspecţii Mugur Băţăuş şi Victor Piperea conducând direcţii din cadrul Consiliului Judeţean Teleorman şi fiind subordonaţi suspectului Liviu Dragnea, iar reprezentanţii din mediul privat reuşind cu uşurinţă să interacţioneze prin prisma contractelor care erau în curs de executare”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO