Dragoş Bîlteanu îl ajută pe Horia Ciorcilă să-şi consolideze controlul la Banca Transilvania cu banii SIF-urilor. Cine sunt acum principalii acţionari ai celei de-a treia bănci din România

23 apr 2014 Autor: Andrei Chirileasa

Omul de afaceri Horia Ciorcilă, fondatorul Băncii Transilvania, a ajuns să controleze împreună cu SIF-urile şi alte entităţi afiliate circa 30% din acţiunile băncii, după ce Bank of Cyprus a vândut vineri 10% din acţiuni. Principalii săi parteneri sunt acum Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat-Crişana (SIF1) şi administratorul indirect al SIF Muntenia (SIF4), şi Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova (SIF2), care au fost cei mai mari cumpărători în tranzacţiile de vineri.
 
SIF Muntenia (SIF4) a cumpărat vineri cel mai mare pachet de acţiuni Banca Transilvania (TLV) în cadrul tran­zacţiei prin care Bank of Cyprus a vândut 10% din acţiunile băncii. SIF a luat 90 de milioane de acţiuni (4,08% din capital), în valoare de 150 mil. lei, conform unei raportări transmise ieri bursei de la Bucureşti, şi şi-a majorat astfel participaţia la circa 4,29%.
 
WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania S.A.
 
Achiziţia a fost orchestrată cel mai probabil de Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat-Crişana (SIF1), care administrează indirect şi SIF Muntenia, prin intermediul societăţii de administrare Muntenia Invest pe care a preluat-o anul trecut. SIF1 deţinea încă 4,52% din Banca Transilvania, la finalul anului trecut, conform portofoliului publicat pe site-ul propriu.
 
Astfel, Bîlteanu a ajuns să controleze prin cele două SIF-uri un pachet de 8,81% din Banca Transilvania.
 
Încă un pachet de 8,53% din acţiunile Băncii Transilvania este deţinut acum de SIF Moldova (SIF2), care a luat vineri 3,5% din acţiuni pentru 130 mil. lei. SIF Moldova are legături strânse cu Banca Transilvania, unde deţinea anterior 5% din acţiuni. Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, a fost în ultimii patru ani membru în consiliul de administraţie al băncii, iar acum candidează pentru un nou mandat. Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, şi Radu Hanga, director în cadrul băncii, sunt la rândul lor membri în CA la SIF Moldova, din aprilie 2013. În acelaşi consiliu se mai regăsesc omul de afaceri Octavian Radu, un apropiat al Băncii Transilvania, dar şi Andrei Hrebenciuc, fiul liderului PSD Viorel Hrebenciuc. Grupul Banca Transilvania-Ciorcilă deţinea anul trecut în jur de 10% din acţiunile SIF Moldova, direct şi prin cehii de la Wood, conform ASF care i-a obligat să vândă ce depăşea 5%. În prezent, nu se ştie cât mai deţine Banca Transilvania la SIF Moldova, neexistând raportări oficiale.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.04.2014

 
Cuvinte cheie:
banca transilvania
, sif
, horia ciorcila
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide