ZF 24

Dragoş Damian, APMGR: Taxa de clawback plătită de producătorii de medicamente a crescut cu 25%

Dragoş Damian, APMGR: Taxa de clawback plătită de...

Autor: Roxana Rosu

28.04.2016, 19:48 320

Procentul taxei claw-back care este plătită în România de industria farmaceutica a crescut cu peste 25%, ajungând la 15,62% în trimestrul 1 din 2016 faţă de  12,63% în trimestrul 4 din 2015, a declarat Dragoş Damian, directorul ge­neral executiv al producătorului de me­di­camente Terapia si preşedintele Aso­ciaţiei Producătorilor de Medica­mente Generice din România (APMGR)

"Asta, desi consumul de medicamente a crescut cu mai putin de 1% conform datelor companiei de cercetare de piata Cegedim. Si in conditiile in care preturile au scazut cu peste 40% fata de 2015, multe medicamente gasindu-se cu mare dificultate tocmai din cauza preturilor si a taxei clawback sau nemaifiind de gasit deloc in piata, dupa cum semnaleaza toate asociatiile de pacientii", a mai spus Damian.

În opinia lui, frauda si incapacitatea administrativa din sistemul sanitar sunt descarcate asupra producatorilor de medicamente sub forma taxei clawback.

"Desi producatorii de medicamente au cerut public in repetate randuri o ancheta la CNAS aceasta nu s-a desfasurat nici pana in present. Noua crestere a taxei clawback in conditiile in care medicamentele au in Romania cele mai mici preturi din UE va duce la disparitia in continuare a altor produse si la o criza chiar mai mare decat cea din prezent. Impactul este zdrobitor in special asupra producatorilor de medicamente generice din Romania, care sunt obligati sa plateasca o taxa injusta desi nu sunt responsabil de consumul de medicamente scumpe; astfel, in lor sa investeasca in dezvoltare si exporturi, trebuie sa plateasca o fiscalitate imposibila si nedreapta", susţine Damian. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO