ZF 24

Dramatic: 92% dintre oamenii de afaceri care au trecut printr-un eşec se retrag din antreprenoriat. ”Ne uităm pasiv la o mare pierdere pentru economia noastră”

Dramatic: 92% dintre oamenii de afaceri care au trecut...

Autor: Roxana Rosu

27.03.2017, 19:55 1365

Aproape jumătate dintre companiile româneşti cu impact real în economie se confruntă cu o stare de  dificultate, tendinţă menţinută în ultimii patru ani, arată un studiu CITR Group, care a luat în calcul circa 640.000 societăţi, dintre care doar 3% au active totale de peste un milion de euro şi nu se află în insolvenţă.

O analiză de piaţă comandată de CITR şi derulată la nivelul unui eşantion de aproape 100 de antreprenori ale unor companii de impact asupra business-ului românesc, din şapte regiuni ale ţării, arată că 69% dintre managerii acestora pun dificultatea activităţii companiei pe seama conducerii defectuoase, neperformante, mai degrabă decât pe contextul economic (scăderea comenzilor, diminuarea numărului de clienţi, contractarea pieţelor).

Conform studiului "Value of Failure", realizat cu ajutorul datelor Eurostat şi finanţat de Comisia Europeană, 92% dintre oamenii de afaceri care au trecut printr-un eşec renunţă la antreprenoriat, deşi, conform experţilor, se află în cel mai propice moment din punct de vedere al experienţei şi au şanse mai mari de reuşită cu un nou business.

"În aceste condiţii, în care jumătate din companiile româneşti de impact se confruntă cu dificultăţi şi piaţa nu generează atât de mulţi antreprenori pe cât de mulţi eşuează, ne uităm pasiv la o mare pierdere pentru economia noastră. Societatea şi mediul de afaceri nu încurajează antreprenorul care nu a reuşit din prima, desi eşecul e categoric mai valoros decât pasivitatea", a declarat Alexandru Tănase, asociat coordonator CITR.

În opinia lui, marea majoritate a celor care constată că nu le-a ieşit din prima din cauza propriilor greşeli se teme să mai mai încerce o dată, în loc să-şi capitalizeze resursa experienţei. ”E important ca societatea şi mediul de afaceri să sprijine antreprenorii cu experienţă şi să nu se grăbească în a le atribui eticheta eşecului. Din punctul nostru de vedere, dispariţia acestor oameni din business este o pierdere asemănătoare unui exod intelectual. Aceşti manageri au trecut prin transformări uimitoare în urma eşecurilor şi beneficiază de o experienţă bogată, care i-ar ajuta mult în viitor să nu repete greşelile şi să creeze business-uri sustenabile”, a afirmat Alexandru Tănase.

Antreprenorii trecuţi prin această procedură analizează mult mai corect riscurile, companiile lor au o rată de succes mai rapid şi sunt mai eficienţi: în 80% din cazuri performanţele lor sunt mai bune decât ale managerilor precauţi, potrivit unui studiu realizat de către Comisia Europeană. "Un studiu Gallup internaţional arată că cel mai important ingredient în succesul unui antreprenor este perseverenţa. Ceea ce diferenţiază liderii de succes este tocmai această capacitate de a fructifica lecţiile dintr-un eşec şi de a transforma criza într-o oportunitate de creştere. Eşti întotdeauna mai bogat după ce ai trecut printr-o criză şi înţelegi impactul acţiunilor tale", spune Preşedintele Institutului Dezvoltării Personale pentru lideri, Cristina Gheorghe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO