ZF 24

Dumitru, Consiliul Fiscal: E greu de redus CAS cu nerealizări la buget de peste 1 mld. lei din taxe

Dumitru, Consiliul Fiscal: E greu de redus CAS cu...

Autor: Raluca Ghinea

09.05.2014, 12:13 222

"Având în vedere că pe primele trei luni neîncasările la buget sunt de peste un miliard de lei numai din taxe şi impozite, rectificarea bugetară nu are cum să fie decât negativă, dacă nu se îmbunătăţeşte semnificativ colectarea, iar discuţia legată de CAS devine una extrem de complicată. Discutăm de un impact din reducerea de CAS cu cinci puncte procentuale de 2,5 miliarde lei pe şase luni, pe un an sunt cinci miliarde de lei. Sunt sume foarte mari, chiar şi pentru buget, şi nu pot fi foarte uşor obţinute", a afirmat vineri Dumitru la conferinţa "Cum «albim» economia şi creştem încasările la buget?", organizată de Ziarul Financiar.

El a arătat că, dată fiind execuţia bugetară din primele trei luni, există o probabilitate mică să fie introdusă o măsură în urma căreia se reduc semnificativ veniturile bugetare, cel puţin pe termen scurt.

"Discutăm de un impact de două miliarde şi ceva de lei de reducere pe CAS, măsură care ar fi absolut binevenită pentru mediul de afaceri şi pentru economie în general, dar de unde găsim aceşti două miliarde şi ceva de lei?! Eu zic că ar trebui făcută şi soluţii există, important e să vrem să facem lucrul acesta. Soluţiile sunt relativ simple, deşi sunt foarte greu de implementat", a precizat Dumitru.

Preşedintele Consiliului Fiscal a punctat că trebuie extinsă baza de contribuabili la sistemele de asigurări de sănătate şi cele de pensii, în condiţiile în care sunt şase milioane de pensionari şi "patru milioane şi ceva" de salariaţi.

"Pe lângă cei patru milioane şi ceva de salariaţi care lucrează în economia formală, discutăm de 1,5 milioane persoane, din calculele Consiliului Fiscal, care nu plătesc niciun fel de taxe şi impozite, fiind în economia subterană. Atunci, dacă măcar o parte din acei oameni care lucrează în economia neagră ar fi trecuţi în sistem oficial, lucrurile s-ar simplifica", a mai spus Dumitru.

El spune că din cota legală de CAS de 45% pentru un salariat, se colectează doar puţin peste 30%, întrucât o mare parte din forţa de muncă se află în economia informală şi există multe scutiri de CAS în diverse zone, cu categorii sociale "care sunt pe alte forme de remunerare, plătesc contribuţii de asigurare mai mici".

Pe de altă parte, Dumitru admite că orice este posibil cu voinţă politică.

"Dacă ne gândim la voinţa politică, orice se poate întâmpla. La orice moment există mai multe opţiuni pe care le ai, poţi să reduci taxele şi la jumătate, dar trebuie să ai nişte măsuri compensatorii. Bugetul nu se închide de la sine, reduci cheltuielile sau creşti alte taxe", a mai spus analistul.

Premierul Victor Ponta declara la sfârşitul lunii aprilie că execuţia bugetară din primul trimestru este mulţumitoare şi poate conduce, pe baza datelor şi pe semestrul întâi, la reducerea CAS cu cinci puncte la angajator, deoarece măsura poate avea un efect economic pozitiv, iar impactul pe semestrul II, de 2,6 miliarde lei, poate fi compensat.

Ponta a arătat că cele 2,6 miliarde lei aferente celui de-al doilea semestru al acestui an pot fi compensate din alte încasări, respectiv o colectare mai bună şi reducere de cheltuieli, probleme care vor fi discutate la începutul lunii iunie cu FMI.

Execuţia bugetară din primul trimestru s-a încheiat cu un deficit de 900 milioane de lei, reprezentând 0,14% din PIB, în scădere de la 0,46% din PIB la finele lunii februarie şi 0,67% din PIB în perioada similară din 2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO