ZF 24

După 3 ani de restricţii draconice, China revine la viaţă: Ţara va deschide larg porţile pentru turişti iar marile companii anticipează o reluare a activităţii în 2023 după ce guvernul a decis să elimine măsurile drastice împotriva pandemiei

După 3 ani de restricţii draconice, China revine la...

Autor: Andrei Şerbănescu

29.12.2022, 13:08 532

Străzile Beijingului sunt din nou blocate de trafic, turiştii se grăbesc să îşi rezerve vacanţe în străinătate, iar companiile anticipează o reluare a activităţii, în condiţiile în care economia chineză se trezeşte după trei ani de restricţii draconice, chiar dacă ţara suportă cea mai gravă creştere a numărului de cazuri din pandemie, scrie Financial Times.

În timp ce China rămâne scufundată într-un val fără precedent de coronavirus, cu zeci de milioane de persoane infectate zilnic, a doua economie a lumii începe să dea semne de revenire la viaţă după decizia guvernului din această lună de a desfiinţa brusc sistemul „Covid-zero”, care a încercat să controleze virusul cu preţul izolării întregii ţări.

Investitorii şi analiştii prezic un an mai luminos după ce pandemia a perturbat lanţurile de aprovizionare şi a forţat oprirea activităţii în fabrici, pe măsură ce economia îşi revine şi începe să se reconecteze cu restul lumii. Se aşteaptă ca cererea de călătorii internaţionale să crească atunci când carantina centralizată pentru sosiri se va încheia la 8 ianuarie, iar China va permite cetăţenilor să reînnoiască paşapoartele expirate.

„Înainte de pandemie, China era cea mai mare sursă de turişti din lume, cu 150 de milioane de călători care plecau în străinătate în fiecare an", a declarat Steve Saxon, liderul practicii de turism din Asia a McKinsey, cu sediul la Shenzhen. El a prezis că deplasările internaţionale ale călătorilor chinezi vor sări de la 5% din nivelul din 2019 cât s-a înregistrat în noiembrie, la aproximativ 50% până în vară.

Un manager de la o agenţie de turism din Shanghai, care a cerut să nu fie numit, a declarat că firma sa se pregăteşte deja de ridicarea restricţiilor. „Cu toţii suntem ocupaţi să vorbim cu partenerii din străinătate pentru a avea un avantaj atunci când se va redeschide graniţa", a spus el, prezicând o „explozie" a călătoriilor în 2023.

Cu toate acestea, perspectiva unui aflux de turişti potenţial purtători de coronavirus - precum şi de posibile variante viitoare ale virusului - a determinat deja ţări precum SUA, Japonia, Taiwan şi India să solicite un test Covid negativ pentru sosirile din China. Italia testează, de asemenea, toţi călătorii sosiţi cu avionul din China, o măsură „esenţială pentru a asigura supravegherea şi detectarea posibilelor variante ale virusului".

În Beijing, unde străzile s-au golit luna aceasta, deoarece milioane de oameni au contractat Covid în doar câteva săptămâni, viaţa începe să revină la normal pentru majoritatea locuitorilor. Totuşi, spitalele rămân copleşite de un aflux de pacienţi în vârstă, medicilor li s-a cerut să lucreze în timp ce sunt bolnavi, iar reporterii Financial Times au fost martorii unei creşteri puternice a activităţii la crematorii şi la morgi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO