ZF 24

După ce FED a majorat dobânda la dolar, acum BCE se pregăteşte pentru o nouă creştere, la fel şi Banca Angliei

După ce FED a majorat dobânda la dolar, acum BCE se...

Autor: Andrei Şerbănescu

02.02.2023, 13:03 656

Banca Centrală Europeană este pe cale să ofere încă o creştere de jumătate de punct a ratelor dobânzilor, deşi investitorii vor fi mai interesaţi de indiciile privitoare la direcţia în care se îndreaptă costurile de împrumut după această săptămână, a raportat Bloomberg.

O a doua majorare consecutivă de 50 de puncte de bază este preconizată pe scară largă de economişti şi de pieţe, după ce a fost semnalată în repetate rânduri de oficiali.

O a treia majorare în martie reprezintă un subiect de dezbatere tot mai fierbinte, deoarece inflaţia da primele semne ale unei scăderi în perspectivă. Cu toate acestea, o serie de indicii sugerează că ar putea fi nevoie de mai multe măsuri pentru a reduce cea mai gravă creştere a preţurilor din zona euro din ultima generaţie.

BCE va face anunţul la ora 14:15 la Frankfurt. Preşedintele Christine Lagarde, care a promis că ea şi colegii săi vor „menţine cursul" în lupta împotriva inflaţiei, se va întâlni cu presa o jumătate de oră mai târziu.

Atunci când a majorat rata dobânzii la depozite cu 50 de puncte de bază, până la 2% în decembrie, BCE a susţinut că în ceea ce priveşte costurile de împrumut, acestea vor trebui în continuare să crească într-un ritm constant.

Acest limbaj, parte a unei înţelegeri cu oficialii care iniţial doreau o majorare de trei sferturi de punct, a făcut ca pariurile pentru vârful ciclului de înăsprire monetară să crească.

Membrii Consiliului guvernatorilor, inclusiv preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, şi preşedintele Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau, au semnalat ulterior sprijinul pentru încă două mişcări de jumătate de punct, începând din această săptămână.

Dar, în condiţiile în care băncile centrale îndeamnă la o abordare mai ponderată, atenţia se îndreaptă acum spre formularea declaraţiei BCE şi a comentariilor lui Lagarde, care vor fi analizate cu atenţie pentru a găsi indicii cu privire la ceea ce se va întâmpla probabil luna viitoare.

Economiştii intervievaţi de Bloomberg prevăd luna viitoare o altă creştere de 50 de puncte de bază, înainte ca o ultimă majorare de 25 de puncte de bază implementată în luna mai să lase rata depozitelor la un nivel maxim de 3,25%. Investitorii estimează o aşa-numită rată terminală de 3,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO