Iacob Haiduc, un antreprenor din Ocna Mureş (jud. Alba), a lucrat înainte de ’89 în „uzinele patriei“ ca sculer-matriţer, iar după Revoluţie când industria locală a fost distrusă a fost nevoit să se reprofileze şi a început să investească în agricultură. Acum patru ani şi-a deschis propria afacere cu uleiuri presate la rece. El produce şi comercializează uleiuri presate la rece din seminţe de floarea-soarelui, de rapiţă, de dovleac şi de nucă.
„Până în 1990 am lucrat în uzinele patriei, având meseria de sculer-matriţer, şi pentru că şi la noi în oraş, ca mai în toată ţara după 1989 s-a distrus toată industria, am fost nevoit ca mai toată lumea să mă reorientez spre cu totul alte domenii de unde să ne câştigăm existenţa. Aşa se face că m-am apucat de agricultură“, povesteşte antreprenorul de 58 de ani, care produce „Ulei din casa Haiducului“. Ideea acestei afaceri i-a venit în primul rând din dorinţa de a diversifica culturile, după ce a început să cultive şi floarea-soarelui. Acum cultivă şi rapiţă şi dovleci, ale căror seminţe le presează şi obţine uleiuri. „Am început această afacere în urmă cu patru ani singur, documentându-mă de unde am găsit informaţiile necesare. Materia prima nu o cumpăr pentru că îmi produc singur seminţele de floarea-soarelui, de rapiţă, de dovleac şi altele.“
Antreprenorul, proprietar al Haiduc Iacob PFA, merge la târguri şi expoziţii cu produsele, dar încearcă să-şi vândă şi online produsele.
Un litru de ulei de floarea-soarelui costă 7 lei, în timp ce 0,5 litri de ulei de rapiţă costă cinci lei, 250 de mililitri de ulei de dovleac au un preţ de 25 de lei, iar aceeaşi cantitate de ulei de nucă are un preţ de 30 de lei.
„Cum se produce uleiul. Seminţele se recoltează de pe câmp toamna şi sunt depozitate. Se îndepărtează impurităţile de pe seminţe, apoi se presează obţinându-se uleiul presat la rece. Acesta se trece apoi prin filtru de pânză şi se decantează natural, după care se îmbuteliază în sticle de unică folosinţă.“