ZF 24

După concediu de maternitate a deschis o grădiniţă cu bani de la stat

După concediu de maternitate a deschis o grădiniţă cu...

Autor: Adelina Mihai

08.05.2013, 18:31 21281

De profesie economist, Cristina Cocioabă, 37 de ani, a renunţat - după terminarea concediului de creştere a copilului -  la locul de muncă pe care îl avea într-o firmă de construcţii pen­tru a-şi des­chide o grădiniţă privată în sectorul 4 din Bucureşti.

Grădiniţia Arici Pogonici SRL-D a fost înfiinţată cu ajutorul finanţării primite prin inter­mediul unui program de încurajare a start-up-urilor al Ministerului Eco­nomiei.

„Am doi copii şi nu am vrut să renunţ la timpul petrecut alături de ei pentru a mă întoarce la jobul de economist într-o firmă de construcţii, care nu era foarte bine plătit, în condiţiile în care costurile unei bone sunt destul de mari. În plus, nu voiam să petrec atât de puţin timp cu copiii, pentru că atunci când lucrezi, ajungi seara acasă şi te ocupi de alte lucruri, nu mai ai timp de copii“, a spus Cristina Cocioabă, care are doi copii, unul în vârstă de patru ani şi unul în vârstă de opt ani.

Ea a obţinut în 2011 finanţarea de la stat pentru înfiinţarea grădiniţei, iar cofinanţarea a fost asigurată de aso­ciata ei, Mihaela Boian, care nu locuieşte în ţară în prezent.

„Avem şapte angajaţi cu normă întreagă, aşa cum era prevăzut în planul afacerii, iar acum sunt înscrişi 32 de copii la grădiniţă. Am ales sectorul 4 pentru că locuiesc în zonă şi am găsit pentru închiriere o casă liniştită, cu o curte mare“, a mai spus Cristina Co­cioabă.

Cel mai greu moment pentru afacere a fost obţinerea autorizaţiilor de funcţionare a grădiniţiei, proces care a durat câteva luni, astfel încât grădiniţia nu a putut fi funcţională până în toamna anului 2011, când a avut înscrişi 3 copii. Finanţarea de la stat a fost obţinută în primăvara lui 2011.

„Numărul copiilor înscrişi a crescut ulterior, prin recomandări sau ca urmare a informaţiilor de pe internet“, adaugă antreprenoarea, care este absolventă a Universităţii Dimitrie Cantemir din Cluj.

Tarifele pentru înscrierea la grădiniţa Arici Pogonici încep de la 500 lei/lună (pentru program scurt – 7:30 – 12:30, cu mic dejun inclus) şi pot ajunge la 700 lei/lună +15 lei/zi (pentru program lung, de la 7:30 la 18:00, care include mic dejun+prânz+gustare). În aceste tarife sunt incluse toate rechi­zitele şi materialele didactice necesare pentru derularea activităţilor gră­diniţei.

De asemenea, printre activităţile opţionale desfăşurate în cadrul gră­diniţei se află şedinţe de logopedie şi psihoterapie, cursuri de dans/înot/ aikido sau lecţii de educaţie muzicală, bunele maniere şi educaţie ecologică.

Începând cu anul 2011, Guvernul acordă, prin intermediul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (o structură din cadrul Ministerului Eco­nomiei), finanţări nerambursabile de câte 10.000 de euro pentru tinerii care îşi dezvoltă o afacere, iar firmele lor sunt înregistrate sub formă de SRL-D (societate cu răspundere limitată - debutant).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO