„Nu ştiu ce suprafaţă e afectată de secetă. Dacă aş pronunţa acum anumite cifre sau pierderi, aş influenţa preţul. Ca atare nu vreau să fac publice deocamdată aceste situaţii“, a declarat ieri ministrul agriculturii Daniel Constantin, la un seminar de specialitate, comentând datele Administraţiei Naţionale de Meteorologie potrivit cărora în România s-a instalat „seceta pedologică“ (la nivelul solului).
Seceta loveşte puternic Moldova - în Vaslui nu a mai plouat de două luni - şi Banatul, o parte a Dobrogei, Crişanei şi Transilvaniei, precum şi sud-estul Olteniei. Situaţia complicată intervine după doi ani agricoli foarte buni. În 2003 agricultura a contribuit cu 5,6% la formarea PIB şi cu 1,1% la creşterea economică de 3,5%.
Anul trecut, contribuţia ei la formarea PIB a fost de 4,7% şi de 0,1% la creşterea economică. Ministerul Agriculturii va încerca să-i ajute pe fermieri, care ar putea fi despăbugiţi. Daniel Constantin nu a spus ieri ce culturi sunt afectate pe motiv că nu vrea să influenţeze preţul.
Însă Administraţia Naţională de Meteorologie arăta ieri că sunt afectate culturile de grâu şi porumb: „(…) rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0 - 100 cm, în cultura grâului de toamnă, prezintă valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în majoritatea zonelor de cultură ale ţării. (…) În cultura de porumb, conţinutul de apă pe profilul de sol 0 - 50 cm înregistrează valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în cea mai mare parte a teritoriului agricol“.