ZF 24

După trei ani de căutare a unui loc de muncă, o româncă de 26 de ani şi-a deschis propriul business cu bani de la stat

După trei ani de căutare a unui loc de muncă, o...

Autor: Corina Mirea

29.04.2013, 00:08 18343

Florentina Kutlak, 26 de ani, absol­ven­tă de informatică şi design vestimentar din Oradea, a pus bazele în anul 2011 unui mic atelier de confecţii textile, pentru care a primit o finanţare nerambursalibă de la stat de circa 6.000 de euro prin programul care sprijină tinerii să îşi dezvolte o afacere de tip SRL-D (societate cu răspundere limitată-debutanţi).

„După ce am absolvit Facultatea de Arte Vizuale am încercat timp de aproape trei ani să îmi găsesc un loc de muncă în domeniu, însă astfel de joburi sunt foarte greu de găsit în Oradea. Eu în tot acest timp mi-am făcut acasă un mic atelier unde confecţionam diverse rochii, fuste, toate brodate, şi văzând că lumea îmi cerea diferite comenzi m-am hotărât să transform această pasiune într-o afacere“, spune Florentina Kutlak.

Începând cu anul 2011, Guvernul acordă, prin intermediul Agenţiei pentru Implemen­tarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (o structură din cadrul Ministerului Eco­nomiei), finanţări nerambursabile de câte 10.000 de euro pentru tinerii care îşi dezvoltă o afacere, iar firmele lor sunt înregistrate sub formă de SRL-D (societate cu răspundere limitată - debutant).

Condiţia este aceea ca tinerii antrepre­nori să fie la prima afacere, să aibă sub 35 de ani, iar finanţarea de la stat să fie de cel puţin 50% din investiţia totală.
 

La creditul din 2011 plăteşte rate şi în prezent

Pentru înfiinţarea businessului Kutlak Fashion, tânăra a fost nevoită în 2011 să facă un credit bancar pe cinci ani de peste 7.500 de euro, la care plăteşte rate şi în prezent. Şi cu toa­te că finanţarea de la stat a reuşit să o pri­meas­că abia după un an de zile, în tranşe, iar chi­ria magazinului dintr-unul din mallurile din Oradea ajunge şi la 25-50% din vânzările lu­nare, Florentina Kutlak susţine că mica sa afa­cere are potenţial de creştere. De altfel, ea are de­ja o strategie de extindere a businessului, pe ca­re vrea să îl mute de la periferia oraşului (unde locuieşte şi confecţionează hainele în pre­zent) în centru şi să crească numărul angajaţilor.

În prezent, micul atelier „de casă“ are doi angajaţi, care lucrează chiar şi 12-13 ore pe zi pentru a onora cele două sau trei comenzi primite zilnic.

„Investiţia personală s-a ridicat la suma de 54.000 de lei (adică la aproape 13.000 de euro-n. red.), care au fost necesari pentru a-mi cum­păra maşina de brodat. Şi cu toate că nu iarna este cea mai bună perioadă pentru afacere, comenzile scăzând simţitor, lunar pot spune că am avut venituri în jurul a 2.000 de lei.“

„Sezonul prielnic afacerii mele abia în primăvară începe, mai ales că vor fi din ce în ce mai multe botezuri şi nunţI şi abia la final de toamnă pot să trag linie şi să văd dacă planul de închiriere a unui spaţiu în centrul Oradei este fezabil“, precizează Florentina Kutlak, care subliniază că produsele confecţionate de ea se adresează în general persoanelor cu venituri peste medii.

 

Munceşte două-trei ore pentru un tricou

Pentru confecţionare articolelor vestimentare antreprenoarea ajunge să munească de la două sau trei ore pentru un tricou care costă puţin peste 14 euro şi până la cinci zile în cazul unui palton al cărui preţ ajunge şi la mai mult de 200 de euro.

„Marele meu dezavantaj este că pentru orice produs realizat, oricât de mic, tăierea materialul care urmează să fie «asamblat» se face la bucată, nu în serie, aşa cum se întâmplă în marile fabrici, iar asta înseamnă mult timp pierdut“, adaugă Florentina Kutlak.

Sub „umbrella“ Kutlak Fashion produsele sunt fabricate cu eticheta „my Etro“ şi designul are ca bază portul tradiţional.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO