ZF 24

După zece ani în care s-au împrumutat doar de la bănci, Finanţele pregătesc prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie listate la bursă

După zece ani în care s-au împrumutat doar de la...

Autor: Roxana Pricop

31.07.2014, 00:08 3104

Trezoreria va vinde în toamnă obligaţiuni de 1.000 lei/bucata, destinate populaţiei, în valoare totală de până la 100 mil. lei.

Emisiunea de titluri de stat pe care Ministerul Fi­nan­ţelor o pregăteşte alături de Bursa de Valori Bu­cureşti va avea loc cel mai probabil în lunile octombrie-noiembrie şi va avea o valoare totală de până la 100 milioane de lei.

Pentru a fi cât mai accesibile persoanelor de rând, un titlu de stat va costa 1.000 de lei, spre deosebire de cele pe care Trezoreria le vinde acum pe piaţa interbancară care au o valoare nominală de 10.000 de lei. Astfel, o investiţie care acum este accesibilă doar bancherilor şi fondurilor de investiţii va deveni accesibilă românilor de rând cu cel puţin 1.000 de lei puşi deoparte.

Încă nu au fost stabilite toate detaliile tehnice, însă maturitatea ţintită de Finanţe este de 2-3 ani, iar dobânda oferită va fi apropiată de costurile cu care statul se împrumută de pe piaţa interbancară, acum de circa 2,25% pe an.

Aceasta va fi prima emisiune de titluri de stat destinată populaţiei din anul 2005 şi nu se va vinde la ghişeele Tre­zoreriei ca acum zece ani, ci pe bursa de la Bucureşti, la fel ca oferta de acţiuni Romgaz sau Electrica.

„Acum suntem în etapa de evaluare a costurilor pe care le implică emisiunea de titluri de stat pe bursă şi a beneficiilor, atât pentru stat, cât şi pentru investitorii care vor participa. Purtăm discuţii cu oficialii bursei de la Bucu­reşti, ai ASF şi ai Depozitarului Cen-tral. Am agreat ca valoarea nominală a unui titlu de stat să fie de 1.000 de lei“, a spus Ştefan Nanu, directorul direcţiei Trezorerie din cadrul Mi­nisterului Fi­nanţelor.

Trezoreria ţine mult această emisiune să aibă costurile cât mai mici astfel încât dobânda oferită să nu fie „mâncată“ de comisioanele şi taxele pe care trebuie să le plătească persoanele care participă la emisiune, la fel cum se întâmplă în cazul depozitelor bancare. Dobânzile la depozitele bancare au scăzut până la 2,5% pe an, valoare care de multe ori nu acoperă comisioanele şi taxele plătite băncii de deponent.

Recent, bursa a eliminat comisioanele pe care Trezoreria statului tre­buia să le plătească pen­tru emisiunea de titluri de stat. Este de aşteptat ca în perioada următoare şi Autoritatea de Supra­veghere Financiară să reducă tarifele, pentru a încuraja statul să vândă titluri de stat pe bursă şi nu doar pe piaţa inter­bancară.

„Listarea la bursă a titlurilor de stat pentru populaţie va fi o premieră pentru piaţa locală de capital. Vrem să dezvoltăm piaţa titlurilor de stat ca o alternativă viabilă de economisire la depozitele bancare“, a spus Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Statul nu a mai emis titluri de stat pentru populaţie din anul 2005, preferând să se împrumute ex­clusiv de la bănci. În urmă cu zece ani, populaţia putea să cum­pere certificate de tre­zorerie cu matu­ri­tăţi de 90 de zile pentru o dobândă de 13,5% pe an sau de 180 de zile pentru o dobândă de 14,5%. În 2005, rata dobânzii pentru depozitele la termen era de circa 12,5% pe an. Astfel, plasarea economiilor în titluri de stat era o variantă mai profitabilă decât depozitele bancare.

Pentru a vinde titluri de stat des­tinate la populaţie, Finanţele vor selecta un consorţiu din care vor face parte doi sau trei dealeri primari, adică bănci comerciale, şi alţi doi brokeri înre­gistraţi la bursă şi care au recomandări şi reputaţie bună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO