ZF 24

E oficial: sprijinul pentru energia verde se reduce substanţial de la anul

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

16.12.2013, 19:39 1930

De la începutul anului viitor, eolienele noi puse în funcţiune vor primi 1,5 certificate verzi în loc de două, proiectele solare vor mai primi trei unităţi în loc de şase, iar hidrocentralele vor fi recompensate cu 2,3 certificate verzi în loc de trei pentru fiecare megawatt-oră livrat în reţea, arată o hotărâre de guvern publicată ieri în Monitorul Oficial.

„Noile prevederi se vor aplica numai pentru proiectele puse în funcţiune începând cu data de 1 ianuarie 2014“, a explicat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Modificările care vor intra în vigoare de la anul au fost anunţate încă din martie, anul acesta, când un raport publicat de ANRE arăta supracompensarea clară a energiei verzi.

Proiectele de energie verde care deja sunt în funcţiune se supun modificării schemei de sprijin aplicate de la 1 iulie, anul acesta, când guvernul a stabilit amânarea acordării unui număr de certificate verzi în funcţie de tehnologie, recuperarea unităţilor amânate urmând să aibă loc în perioada 2017-2020.

Pentru îndeplinirea ţintelor privind ponderea energiei verzi în totalul consumului de energie, România a introdus una dintre cele mai generoase scheme de sprijin la nivel european, care a generat investiţii de circa 4,5 - 5 miliarde de euro în perioada 2009 - 2013. Problema a fost că această schemă s-a reflectat mai departe în facturile plătite de populaţie şi de marii consumatori industriali, confruntaţi oricum cu scăderea comenzilor din cauza crizei. Pe fondul presiunilor venite din partea marilor consumatori de energie, principalii fiind Alro şi ArcelorMittal Galaţi, guvernul a luat decizia de a modifica această schemă de sprijin. Cei mai mari investitori în domeniul energiei verzi din România sunt cehii de la CEZ, italienii de la Enel şi grupul Energias de Portugal. Potrivit celor mai recente informaţii publicate de Transelectrica, la finalul lunii octombrie în România erau peste 2.450 MW montaţi în parcuri eoliene şi aproape 660 MW în parcuri solare.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO