Preşedintele Traian Băsescu a declarat la sfârşitul săptămânii, după Consiliul European, că „niciun gram, niciun metru cub de gaz românesc“ nu va tranzita proiectul South Stream, care va trece prin Bulgaria, precizând că exporturile româneşti de gaze se vor face prin Transgaz.
Până acum nu s-a pus niciodată problema în mod oficial ca gazul „românesc“, care va fi extras de OMV şi Exxon din Marea Neagră, să tranziteze South Stream, o conductă despre care nici nu se ştie dacă se va mai face, având în vedere opoziţia dură a Uniunii Europene formulată către Bulgaria.
South Stream este un proiect de conductă propus de Rusia care ar trebui să plece din nord-estul Mării Negre şi să tranziteze Marea Neagră până în Bulgaria, de unde ar trebui să meargă prin Serbia şi Ungaria către Austria.
Declaraţia preşedintelui Băsescu este surprinzătoare, pentru că aceasta confirmă posibilitatea ca gazul din Marea Neagră - despre care nu se mai poate spune acum că este „românesc“, având în vedere că viitoarea sa exploatare este dată austriecilor şi americanilor - să meargă direct pe pieţele din Occident, fără să mai traverseze sistemul românesc de conducte Transgaz sau cum ar fi economic cel mai productiv pentru România, să fie folosit de întreprinderi locale pentru îngrăşăminte chimice, materiale plastice sau medicamente. Miza este uriaşă, iar declaraţia preşedintelui Băsescu pune reflectorul pentru prima dată pe posibilitatea ca acest gaz nici să „nu fie văzut“ de România.
WikiZF: Profilul companieiTransgaz
De altfel, OMV se află în pragul unui scandal uriaş, prin schimbarea conducerii înainte de finalizarea mandatului, şi nu este exclus ca tocmai declaraţiile privind posibilitatea ca gazul românesc să intre în conducta South Stream ale actualului CEO Gerhard Roiss, care va pleca mai rapid din funcţie, să fi contribuit la tensionarea situaţiei. Roiss a spus în această vară că OMV susţine South Stream şi că gazul din Marea Neagră ar putea să fie sursa alternativă la gazul rusesc pentru această conductă, astfel încât conducta să fie acceptată de Uniunea Europeană.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că evaluarea Comisiei Europene potrivit căreia există riscuri pentru România dacă Rusia reduce exporturile de gaze este „greşită“.
„Au primit date greşite din ţară, au făcut o analiză greşită. România nu are o problemă de asigurare a resursei energetice. Avem resursă pe care ne-o asigurăm şi avem flexibilitate în asigurarea combustibilului pentru termocentrale. Avem multe termocentrale pe gaze care pot fi trecute imediat pe păcură sau pe cărbune. România nu are o problemă de aprovizionare“, a declarat Traian Băsescu, după participarea la Consiliul European de la Bruxelles.
El a precizat că probleme au ţările care nu sunt interconectate la sistemul european, Portugalia, Spania, ţările baltice, care au posibilităţi foarte mici de transfer energetic.
Şeful statului a explicat că pentru aceste ţări este prioritară conectarea la sistemul european, în timp ce pentru România „rămâne o prioritate interconectarea pe gaze, dar nu privind neapărat către situaţia în care ar trebui să primim gaze din import, ci către situaţia în care ar trebui să furnizăm gaze“.
„Anul trecut s-a descoperit un mare zăcământ de gaze în Marea Neagră, în perimetrul Domino, iar zilele acestea s-a descoperit al doilea mare zăcământ tot în Marea Neagră de către Exxon. În condiţiile în care obiectivul nostru este asigurarea sută la sută a resurselor de gaze necesare economiei româneşti şi Republicii Moldova, ce priorităţi urmează să gândim, în funcţie şi de descoperirile viitoare din Marea Neagră, dar şi terestre, sistemul de a putea vinde gaze, cu o singură condiţie, pe care am subliniat-o şi în discuţiile cu domnul Rois (preşedintele OMV - n.red.), de acum două săptămâni, şi în discuţiile cu ambasadorul austriac care a venit la acreditare săptămâna trecută: niciun gram, niciun metru cub de gaz româneasc nu va tranzita South Stream-ul proiectat şi care ar trebui să meargă prin Bulgaria. Orice metru cub de gaze româneşti către export se va face prin Transgaz“, a subliniat Traian Băsescu.