ZF 24

Economia germană, de care depinde toată industria din România, va creşte cu 10,2% în 2021

Economia germană, de care depinde toată industria din...

Autor: Dorin Oancea

28.05.2020, 10:18 518

Economia germană va scădea probabil cu 6,6%  în acest an şi va reveni anul viitor pe creştere, cu un avans estimat la 10,2% , potrivit celor mai recente estimări ale Institutului Ifo.

„Aceasta se bazează pe evaluarea sondajului ifo realizat în rândul companiilor în luna mai. În medie, participanţii consideră cel mai probabil că afacerile lor vor reveni la normal în nouă luni ", spune Timo Wollmershaeuser, directorul de prognoze al institutului german.

„Aceasta înseamnă că, după o scădere accentuată de 12,4 la sută în trimestrul doi al anului 2020, economia ar trebui să se redreseze până la jumătatea anului viitor. Numai atunci producţia de bunuri şi servicii va atinge nivelul pe care l-ar fi atins fără criza de coronavirus”, adaugă Wollmershaeuser.

Cu toate acestea, prognoza depinde foarte mult de cât de repede afacerile companiilor revin la normal. În cel mai bun caz, companiile indică faptul că acest lucru ar putea dura în medie doar cinci luni. Producţia economică ar scădea cu 3,9 la sută în acest an, iar creşterea anului viitor va atinge 7,4 la sută. În cel mai rău caz, cu o perioadă medie de normalizare de 16 luni, producţia economică s-ar micşora cu 9,3 la sută în acest an şi ar creşte cu 9,5 la sută anul viitor. Recuperarea va fi apoi extrasă bine până în 2022.

În majoritatea sectoarelor economiei, companiile care au răspuns la sondajul ifo au declarat că situaţia lor de afaceri ar reveni cel mai probabil la normal în opt sau nouă luni. Este probabil ca ascensiunea să fie mai lentă în aviaţie, unde este de aşteptat să dureze 16 luni. Cu toate acestea, agenţiile de turism şi operatorii de turism, companiile cu spaţii de cazare şi restaurante şi catering, precum şi industria auto se aşteaptă ca recuperarea să fie mai lentă decât media.

Noua prognoză a fost pregătită bazându-se pe presupunerea că coronavirusul este învins în următoarele luni, şi că răspândirea acestuia poate fi limitată, precum şi evitat un al doilea val de infecţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO