ZF 24

Economia, prin ochii statisticilor: primele date consolidate ale INS privind starea economiei în pragul crizei sanitare. Datele economice furnizate de INS surprind însă doar două săptămâni de la izbucnirea crizei, pe când efectele reale se vor resimţi odată cu începutul celui de-al doilea trimestru

Economia, prin ochii statisticilor: primele date...

Autor: Miruna Diaconu

28.05.2020, 18:45 472

Institutul Naţional de Statistică (INS)  a publicat datele consolidate ale economiei în perioada de dinaintea izbucnirii crizei sanitare cauzate de pandemia de COVID-19. Datele furnizate de INS surprind doar începutul crizei cu care România s-a confruntat, astfel că datele pe primul trimestru, ianuarie-martie, surprind doar două săptămâni de la decretarea stării de urgenţă, iar efectele asupra economiei s-au resimţit mult mai tare în luna aprilie a acestui an.

Multe dintre datele economice pre­zentate de către INS nu sunt noutăţi, dar INS a pus pentru prima dată de la izbucnirea crizei toate aceste date structurate într-un tablou de ansamblu. Deşi la o primă vedere, datele nu par a anunţa efecte dramatice asupra economiei, trebuie avut în vedere că starea de urgenţă a fost decretată la mijlocul lunii martie, adică doar două săptămâni din primul trimestru, perioada la care fac referire datele.

Astfel că, potrivit datelor INS, compa­rativ cu acelaşi trimestru al anului trecut produsul intern brut în primul trimestru al acestui an a fost în creştere cu 2,4% ca serie brută, iar faţă de trimestrul IV 2019 PIB-ul a crescut cu 0,3%. Creşterea PIB-ului în primul trimestru al acestui an poate fi o veste bună, dar impactul real al COVID-19 asupra economiei s-a resimţit în luna aprilie, astfel că datele pentru cel de-al doilea trimestru vor arăta cu adevărat impactul real pe care l-a avut criza sanitară asupra economiei româneşti.

Rata medie a preţurilor de consum în perioada mai 2019 aprilie 2020 faţă de perioadă mai 2018 aprilie 2019, calculată pe baza indicelui preţurilor de consum a fost de 3,6%. 

Astfel că, preţurile de consum în luna aprilie 2020, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut a fost în creştere cu 2,7%. În ceea ce priveşte comerţul internaţional cu bunuri, 2,6% a fost scăderea exporturilor în primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Scădere care va putea fi văzută poate mai semnificativ  în datele pentru cel de-al doilea trimestru. Odată cu izbucnirea crizei, multe companii care trimiteau produse la export au încercat să se adapteze noilor cerinţe şi să producă bunuri de mare necesitate în această perioadă şi să le vândă în ţară.

Astfel că, doar în luna martie 2020 exporturile totale au scăzut semnificativ faţă de luna martie 2019, minus 11,3%. Exporturile României către ţările membre Uniunii Europene au înregistrat o scădere de -17,8% în luna martie 2020 comparativ cu martie 2019. Ţările din Uniunea Europeană reprezintă principalele ţări de destinaţie ale produselor exportate de România, astfel că principalii parteneri comerciali la exporturi ai României sunt Germania şi Ungaria

Exporturile cu ma­teriale crude ne­co­mestibile, exclusiv combustibili au avut o scădere de 19,3% în martie 2020 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, în contextul în care multe ţări din Europa au impus restricţii de circulaţie pentru limitarea răspândirii coronavirusului, astfel consumul de combustibil a scăzut considerabil în perioada crizei. De asemenea, exporturile cu combustibili minerali, lubrifianţi şi materiale derivate au avut o scădere de 39,6%, iar intra-UE scăderea a fost de 42,6%.

Impactul SARS-CoV-2 asupra expor­turilor de maşini şi echipamente a fost unul semnificativ, cu o scădere de 11,2% în martie 2020 faţă de martie 2019. Exporturile României de maşini şi echipamente de transport către ţările din Uniunea Europeană au scăzut cu 16,1% în martie 2020 faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Cea mai mare companie care trimite la export autovehicule este Dacia, a cărei fabrică şi-a suspendat activitatea pe perioada stării de urgenţă.

Articolele manufacturate diverse au înregistrat o scădere de 23,9% la export în martie 2020 faţă de martie 2019. În primul trimestru al acestui an importurile au crescut cu 1,3% faţă de T1/2019.

Rata şomajului a crescut considerabil odată cu pandemia COVID-19, astfel că şomajul a ajuns la o rată de 4,6% în luna martie 2020, cu 0,7 puncte procentuale mai mult faţă de luna februarie 2020, de la 3,9% la 4,6%. Astfel că numărul şomerilor a crescut cu 58.000 în martie 2020 faţă de luna precedentă şi cu 79.000 faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Numărul contractelor încetate, adică numărul oamenilor care au rămas fără loc de muncă de la decretarea stării de urgenţă, a ajuns la circa 411.000, iar numărul persoanelor aflate în şomaj tehnic se ridică la circa 600.000, conform datelor de la Ministerul Muncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO