ZF 24

Economia Regatului Unit merge din rău în mai rău. Inflaţia atinge un nivel istoric pe măsură ce lira sterlină continuă să scadă

Economia Regatului Unit merge din rău în mai rău....

Autor: Andrei Şerbănescu

28.09.2022, 14:28 528

Preţurile din magazinele britanice au atins un nou record în această lună, aducând mai multă presiune asupra consumatorilor care se confruntă deja cu o creştere abruptă a facturilor la energie şi a preţurilor la locuinţe, scrie Bloomberg.

British Retail Consortium (BRC) a declarat că inflaţia preţurilor în magazine a crescut la 5,7% în septembrie, depăşind creşterea record anterioară de 5,1% din august. Acesta este cel mai ridicat nivel al inflaţiei de la începutul indicelui în 2005, deoarece comercianţii cu amănuntul îşi transferă din ce în ce mai mult costurile crescânde către consumatori.

„Comercianţii cu amănuntul se luptă cu presiunile uriaşe ale costurilor din cauza vulnerabilităţii lirei sterline, a facturilor în creştere la energie şi a preţurilor globale la mărfuri, a costurilor mari de transport, a pieţei forţei de muncă strânse şi a poverii cumulate a costurilor impuse de guvern”, a declarat directorul executiv al BRC, Helen Dickinson.

Facturile la alimente cresc cel mai mult, inflaţia atingând 10,6% în septembrie, de la 9,3% luna precedentă, potrivit NielsenIQ, care produce datele pentru BRC. Războiul din Ucraina, evenimentele meteorologice nefavorabile şi preţurile mai mari la hrana animalelor şi la îngrăşăminte continuă să pună presiune asupra preţurilor la raft, în special pentru articole precum margarina, a declarat Helen Dickinson.

Cumpărătorii care vânau articole nealimentare, cum ar fi produse de grădinărit şi de casă, s-au confruntat, de asemenea, cu preţuri mai mari, inflaţia crescând la 3,3% în septembrie, faţă de 2,9% în august. Articolele voluminoase, cum ar fi canapele şi mobilierul de grădină, au fost mai greu afectate de creşterea costurilor de transport.

Noua creştere a inflaţiei într-un moment în care lira sterlină se menţine la minime record va diminua şi mai mult bunăstarea consumatorilor. Datele NielsenIQ arată că 76% dintre consumatori spun că se aşteaptă să fie „afectaţi moderat sau sever” de criza costului vieţii în următoarele trei luni, în creştere faţă de 57% în vară.

Pe lângă toate acestea, ofertele imobiliare se prăbuşesc după ce creditorii au retras ofertele de credit ipotecar ca răspuns la creşterea ratelor dobânzilor.

Creditorii mai mici precum Kensington, Accord Mortgages şi Hodge au fost printre cei care au declarat că retrag produsele marţi. Aceasta urmează deciziei de luni a Lloyds Banking Group Plc -- cel mai mare furnizor de credite ipotecare din Regatul Unit -- de a opri unele oferte, în timp ce Virgin Money UK Plc a încetat temporar să ofere credite pentru locuinţe noilor clienţi.

HSBC Holdings Plc le-a transmis brokerilor că va elimina noile produse ipotecare pentru restul zilei, în timp ce Nationwide Building Society a anunţat că va creşte ratele pentru gamele de produse începând de miercuri. Banco Santander SA a declarat că înlătură unele produse şi creşte tarifele la multe altele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO