ZF 24

Economia Rusiei primeşte lovitură după lovitură: Volkswagen şi Mercedes au anunţat ca închid fabricile si opresc producţia şi vânzările de maşini în Rusia

Economia Rusiei primeşte lovitură după lovitură:...

Autor: Andrei Şerbănescu

03.03.2022, 14:50 2966

Grupul Volkswagen a încheiat producţia şi vânzările în Rusia, cu un efect imediat în lumina invaziei în curs de desfăşurare a ţării asupra Ucrainei vecine, scrie Autocar.

Într-un tweet, compania a declarat că va opri construirea de vehicule la fabricile sale din Kaluga şi Nijni Novgorod până la o nouă notificare. De asemenea, VW a anunţat că va opri exporturile către Rusia.

Fabrica din Kaluga este locul unde producătorul local GAZ construieşte VW Polo, VW Tiguan şi Skoda Rapid sub licenţă, precum şi asamblarea Audi Q7 şi Audi Q8 din kituri de demontare şi construirea motoarelor pe benzină pentru diferite modele. Fabrica are 4000 de angajati.

Între timp, unitatea de la Nijni Novgorod construieşte VW Taos şi trei modele Skoda: Kodiaq, Karoq şi Octavia.

Compania a adăugat că „îşi ia foarte în serios responsabilitatea faţă de angajaţii afectaţi din Rusia” şi le va plăti beneficii de muncă „pe timp scurt”.

Mişcarea aduce Grupul VW în concordanţă cu alţi câţiva producători globali care şi-au oprit operaţiunile şi întreprinderile mixte din Rusia în ultimele zile, în conformitate cu sancţiunile comerciale severe impuse Rusiei după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat armatei să intre în Ucraina.

Aston Martin, BMW, Ford, General Motors, Honda şi Jaguar Land Rover se numără printre firmele care au oprit vânzările în Rusia, în timp ce alte companii auto au fost forţate să oprească instalaţiile de producţie la nivel mondial ca urmare a impactului conflictului asupra lanţurilor lor de aprovizionare.

Grupul VW va întrerupe producţia la fabricile sale din Zwickau şi Dresda până vineri, afectând livrările de vehicule electrice bazate pe MEB şi va dona 1 milion de euro (829.000 de lire sterline) organizaţiei de caritate pentru refugiaţi UNO-Flüchtlingshilfe.

Autocar a contactat Volkswagen pentru o cronologie actualizată cu privire la închiderile fabricilor sale europene.

Într-o declaraţie de ieri, compania a spus: „Grupul Volkswagen priveşte atacul rusesc asupra Ucrainei cu mare îngrijorare şi consternare” şi speră la o „încetare rapidă” a ostilităţilor.

VW a adăugat: „Suntem convinşi că o soluţie durabilă a conflictului poate avea loc doar pe baza dreptului internaţional. Gândurile noastre sunt îndreptate către toţi oamenii prinşi în această primejdie. Siguranţa şi integritatea tuturor, inclusiv a angajaţilor noştri, este prioritatea principală.”

Decizia va avea un impact profund asupra Skoda, în special, care a vândut 90.000 de maşini în Rusia anul trecut, devenind a doua cea mai mare piaţă globală a mărcii cehe. 

Pe lângă Volkswagen, Mercedes-Benz a anunţat că va suspenda exportul de autoturisme şi camionete în Rusia, precum şi producţia locală din Rusia până la o nouă notificare. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO