ZF 24

Economia Rusiei se prăbuşeşte: Economiştii se aşteaptă ca PIB-ul Federaţiei Ruse să scadă cu 30% până la finalul anului 2022

Economia Rusiei se prăbuşeşte: Economiştii se...

Autor: Andrei Şerbănescu

24.05.2022, 12:30 12504

Economia Rusiei se prăbuşeşte pe măsură ce exporturile scad către Moscova din cauza războiului neprovocat, sugerează experţii comerciali, potrivit Business Insider.

„Economia Rusiei suferă o implozie. Estimăm o prăbuşire a PIB-ului cu 30% până la sfârşitul anului 2022”, a declarat Robin Brooks, economist-şef la Institutul de Finanţe Internaţionale, într-un tweet publicat duminică.

Brooks a adăugat că, potrivit datelor compilate cu ajutorul cercetătorului IIF Jonathan Pingle, exporturile din 20 de ţări către Rusia au scăzut cu 50% în aprilie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Exporturile lunare din Rusia către alte ţări, totuşi, au crescut cu 64% în aprilie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, a declarat Brooks luni, deoarece vânzările de petrol şi gaze încep să joace un rol din ce în ce mai mare în veniturile Moscovei.

Brooks susţine că excedentele de cont curent ale ţării au fost „masive”, ceea ce înseamnă că Rusia exportă mult mai mult decât importă.

Rusia a încetat să-şi publice datele comerciale după ce a invadat Ucraina la sfârşitul lunii februarie, aşa că, potrivit lui Brooks, datele au fost compilate folosind 20 dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai ţării.

De la invazie, ţările europene şi occidentale au dezvăluit o serie de pachete de sancţiuni menite să paralizeze economia Rusiei.

Guvernul Ucrainei a făcut lobby în mod obişnuit pentru înăsprirea sancţiunilor şi a condus un impuls pentru a încerca să redirecţioneze ţările Uniunii Europene departe de gazele şi petrolul oferite de Moscova - sursa principală de venituri federale a Rusiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO