ZF 24

Economia Spaniei este zdruncinată de război: Inflaţia creşte în mod neaşteptat la aproape 10%

Economia Spaniei este zdruncinată de război: Inflaţia...

Autor: Andrei Şerbănescu

30.03.2022, 14:27 1406

Inflaţia din Spania a căpătat cel mai mare avânt din ultimele patru decenii, fiind puternic influenţată de impactul războiului din Ucraina, potrivit Bloomberg.

Serviciul de statistică din Spania a declarat că preţurile de consum armonizate de Uniunea Europeană au crescut cu 9,8% faţă de acum un an, în martie, depăşind toate cele 15 estimări dintr-un sondaj Bloomberg al economiştilor.

Germania va publica miercuri datele oficiale legate de inflaţie, cifrele deja publicate din statul Renania de Nord-Westfalia semnalând o nouă depăşire la nivel naţional.

Informaţiile se vor adăuga la nivelul inflaţiei membrilor din zona euro, unde creşterea preţurilor este deja de aproape trei ori mai mare decât ţinta de 2% a Băncii Centrale Europene, analiştii prevăzând un nou maxim.

Datele vor stârni îngrijorarea cu privire la stagflaţie, deşi mai mulţi oficiali ai BCE au respins această posibilitate, spunând că economia zonei euro se va extinde cu peste 2% chiar şi în scenariul lor „sever” pentru 2022.

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a reiterat miercuri că măririle ratelor vor fi treptate, spunând că Europa intră într-o „fază dificilă” din cauza războiului.

Discutănd despre efectelor secundare ale invaziei Rusiei, guvernatorul băncii centrale spaniole, Pablo Hernandez Cos, a declarat marţi că cifrele din martie din zona euro vor arăta o „creştere semnificativă a inflaţiei”. Pe lângă stimularea preţurilor, el a avertizat că incertitudinea din cauza conflictului scade încrederea şi ar putea trage în jos consumul şi investiţiile.

Maria Romero, economist-şef la firma de consultanţă Afi din Madrid, a declarat că războiul va determina cât va dura inflaţia ridicată, unele preţuri la materiile prime urmând să rămână sub presiune, deşi este puţin probabil ca acestea să crească în continuare.

„În prezent, ne revizuim cu toţii previziunile privind inflaţia şi ne revizuim şi proiecţia de creştere pentru anul în curs”, a declarat Romero.

Spania urmează să fie printre economiile cele mai afectate din Europa de şocul energetic declanşat de război, JPMorgan reducându-şi săptămâna trecută prognoza de creştere economică pentru 2022 la 4,2% de la 6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO