ZF 24

Economiile dispar, inflaţia nu pleacă nicăieri: Cel mai mare fond suveran din lume avertizează că inflaţia ar putea deveni o stare permanentă a economiei globale

Economiile dispar, inflaţia nu pleacă nicăieri: Cel...

Autor: Andrei Şerbănescu

31.01.2022, 12:32 483

Cel mai mare fond suveran din lume a avertizat că investitorii se confruntă cu o lungă perioadă de randamente scăzute, deoarece inflaţia devine o caracteristică permanentă a economiei globale, scrie Financial Times.

Inflaţia se află la cel mai ridicat nivel din ultimii douăzeci de ani în marile economii industriale ale lumii, în special în SUA, unde ritmul anual de creştere a preţurilor a atins 7% în decembrie, de la doar 0,1% în mai 2020.

Nicolai Tangen, directorul executiv al fondului petrolier al Norvegiei în valoare de 1,3 trilioane de dolari, a declarat pentru Financial Times că inflaţia ar putea fi mai puternică decât se aşteptau analiştii, deoarece lumea se confruntă atât cu o cerere ridicată, cât şi cu perturbări persistente ale lanţului de aprovizionare.

Economiştii sunt împărţiţi cu privire la caracterul trecător al inflaţiei. Unii susţin că pandemia a provocat un şoc temporar lanţurilor de aprovizionare care a coincis cu o redresare economică bruscă, situaţie care se va atenua în timp.

Datele de piaţă au sugerat că investitorii nu au fost îngrijoraţi de inflaţia fulgerătoare. Potrivit multor analişti, situaţia se va îndrepta odată cu încetarea pandemiei şi relaxarea măsurilor restrictive.

Cu toate acestea, Tangen e de părere că factori precum numărul mare de persoane care se pensionează sau îşi părăsesc locurile de muncă vor contribui la continuarea creşterilor şi în viitor.

Atât obligaţiunile, cât şi acţiunile au început 2022 cu stângul, iar aşteptările pe termen lung ale investitorilor pentru pieţele principale de capital devin din ce în ce mai sumbre.

AQR Capital Manegement, un grup de investiţii cantitative, a estimat că un portofoliu clasic de 60% acţiuni şi 40% obligaţiuni va returna doar 2% anual după inflaţie în următorii cinci până la 10 ani, sub jumătate din media de aproximativ 5% de care s-a bucurat în ultimul secol.

Marii investitori au căutat să sporească rentabilitatea cu stragetii de investiţii „alternative”. Activele lor gestionate au crescut la 13,3 triliarde de dolari anul trecut, potrivit furnizorului de date Preqin, care a prezis că activele industriei de investiţii alternative vor creşte la 23,2 triliarde de dolari până la sfârşitul anului 2026.

Mandatul fondului petrolier, găzduit de banca centrală a Norvegiei, include doar acţiuni, obligaţiuni şi proprietăţi imobiliare. A avut al patrulea cel mai puternic an în 2021, înregistrând o creştere cu 14,5%. În pofida creşterii constante din 2008 până în prezent, Tangen a avertizat că s-ar putea ca avântul să ia sfârşit cât de curând.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO