ZF 24

Efectivul de bovine al României a scăzut cu un milion de capete de la aderarea la UE. „Agricultura trebuie să crească de jos în sus: micii fermieri pot deveni mari fermieri, aşa cum s-a întâmplat în alte state europene, dar este nevoie de investiţii“

Alina Doinici, cofondatoarea Artesana: Investiţiile în infrastructura de irigat ar trebui să fie un punct zero de plecare pentru a stârni interesul crescătorilor de animale să îşi mărească efectivele.

Autor: Florentina Niţu

224

După 13 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, Româ­nia a ajuns de la aproape 3 milioane de capete de bovine în 2006 la 2 milioane de capete de bovine în 2019, în scădere cu 50%, arată datele de la INS.

Principalele motive, spun fermierii, au fost lipsa forţei de muncă, lipsa investiţiilor în întreg lanţul de producţie şi libertatea de a alege un produs străin în detrimentul unuia românesc, ceea ce a condus la scăderea preţului laptelui.

„Investiţiile în infrastructura de irigat ar trebui să fie un punct zero de plecare pentru a stârni interesul crescătorilor de animale să îşi mărească efectivele. Agricultura trebuie să crească de jos în sus: micii fermieri pot deveni mari fermieri, aşa cum s-a întâmplat în alte state europene, dar este nevoie de investiţii“, spune Alina Doinici, cofon­datoarea Artesana, brand de lactate din Tecuci, judeţul Galaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO