În septembrie 2013, Nuclearelectrica începea oferta publică de acţiuni, urmată de Romgaz şi Electrica, în cel mai efervescent an din istoria bursei. Azi însă lichiditatea medie este sub 10 mil. euro pe zi, iar bursa rămâne o cenuşăreasă a pieţelor financiare.
WikiZF: Profilul companiei Nuclearelectrica
Deşi pe bursa de la Bucureşti au avut loc oferte publice de acţiuni în valoare de peste un miliard de euro în ultimul an, rulajele cu acţiuni au raportat creşteri modeste. Companii cu o capitalizare cumulată de 4,5 mld. euro au venit pe bursă, cu toate acestea rulajele nu s-au dezmorţit.
Listările companiilor de stat din energie Romgaz, Nuclearelectrica şi Electrica au ajutat bursa de la Bucureşti să depăşească în capitalizare bursele din Budapesta şi Praga, însă volumele zilnice de tranzacţionare cu acţiuni, sau altfel spus lichiditatea, ţin bursa de la Bucureşti pe ultimele locuri din regiune.
Bursa de la Budapesta are rulaje zilnice de 20 de milioane de euro, de două ori mai mari decât rulajele zilnice ale bursei de la Bucureşti. Pe bursa maghiară sunt listate 49 de companii, faţă de 84 de companii la Bucureşti.
Minimul de lichiditate pe bursa de la Bucureşti a fost de 2,6 milioane de euro, fiind atins în această vară pe 18 iulie, la doar două săptămâni distanţă de oferta Electrica. Maximul, fără a lua în calcul ofertele publice de acţiuni şi plasamentele făcute de Fondul Proprietatea, a fost de 26,6 mil. euro şi a fost atins pe 25 august.
„Ca rezultat al acestor oferte publice, piaţa de capital din România este acum una dintre cele mai investibile pieţe dintre cele în curs de transformare din Europa Centrală şi de Est, în termeni de număr al companiilor mari listate, după Varşovia şi înaintea celor din Praga şi Budapesta. Totuşi, are unul dintre cele mai reduse niveluri de lichiditate, deoarece accesul la piaţă este în continuare foarte dificil“, a spus Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.