Aproape 12.000 de joburi pentru specialişti cu un nivel de senioritate mai mare de 5 ani şi manageri au fost scoase în piaţă de la începutul anului, cele mai multe în retail, construcţii, transporturi, servicii, industrie alimentară şi producţie, potrivit eJobs.
Companiile caută cu preponderenţă specialişti în financiar / contabilitate, de la roluri entry-level până la senior level, specialişti în vânzări, indiferent de industrie şi candidaţi pentru poziţii tehnice, în special ingineri din sectorul construcţii sau instalaţii, cu nivel mediu spre senior de experienţă.
„Pe anumite specializări, precum ingineri, specialişti în vânzări, în finanţe şi contabilitate, dar chiar şi în IT, cererea este mai mare decât ce oferă piaţa, ceea ce generează o dificultate în a identifica şi a atrage candidaţi pentru poziţiile deschise în companie. Din acest motiv, în funcţie de gradul de specializare, de senioritatea poziţiei recrutate sau de complexitatea procesului de recrutare, timpul de închidere a unei poziţii poate să varieze de la 45 de zile până la 90 sau chiar mai mult, în cazul poziţiilor manageriale”, spune Olivia David, recruitment manager în cadrul Skilld, agenţia de recrutare a eJobs România, specializată pe roluri white collar (candidaţi cu studii superioare) şi gold collar (persoane înalt calificate, aflate la mare căutare pe piaţa muncii).
Pentru astfel de roluri, angajatorii caută candidaţi cu studii superioare, vorbitori fluenţi ai limbii engleze, o a doua limbă străină (germană, franceză, spaniolă ori italiană) fiind necesară în cazul poziţiilor deschise în structuri de tip service center sau customer support. Recrutorii mai cer, totodată, minimum un an sau doi de experienţă şi, în cazul candidaţilor cu un nivel mai mare de senioritate, o bilă albă este stabilitatea dovedită la joburile anterioare.
”Dacă în cazul joburilor entry level recrutorii dau dovadă de mai multă concesie atunci când întâlnesc un candidat, atunci când vine vorba despre joburile de specialişti, angajatorii vor să vadă la interviu candidaţi pregătiţi, care se informează despre compania angajatoare, care manifestă interes sau pune întrebări”, menţionează Olivia David.
În ciuda faptului că există un interes crescut pentru aceste categorii de candidaţi, recrutorii întâmpină o serie de obstacole în ocuparea poziţiilor deschise pentru ei. Angajatorii se lovesc, în primul rând de discrepanţele dintre aşteptările candidaţilor şi bugetele salariale pe care le au la dispoziţie.
„Companiile, în special cele din acelaşi domeniu de activitate, au grilele salariale aliniate cu piaţa, însă candidaţii care sunt interesaţi să facă o schimbare sunt motivaţi de un salariu cu cel puţin 15% - 20% mai mare decât cel pe care îl au în prezent. În plus, există un fenomen frecvent de contraofertare din partea angajatorului actual odată ce un angajat anunţă demisia. În cele mai multe cazuri, dacă doar salariul era cel care îl determina să plece, angajatul alege să refuze, într-un final, noua ofertă şi să rămână în compania pentru care lucrează deja”, explică Olivia David.
Un alt aspect important pe măsură ce avansează în carieră ţine de dorinţa de a avea un echilibru bine definit între viaţa personală şi cea profesională şi de a-şi manageria singuri timpul. În acest sens, mulţi candidaţi caută un regim de lucru flexibil (remote sau hibrid) sau un angajator al cărui sediu să fie uşor accesibil cu mijloacele de transport în comun ori aproape de casă.
Din cele 2,5 milioane de aplicări înregistrate de la începutul anului, 510.000 venit din partea specialiştilor cu mai mult de 5 ani de experienţă şi aproape 120.000 de aplicări din partea managerilor. Cei mai mulţi au aplicat pentru joburile disponibile în retail, construcţii, servicii, producţie şi transport / logistică.