ZF 24

Electrica, cel mai mare distribuitor de energie, valorează 3,6 mld. lei

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

02.06.2014, 00:07 1930

Electrica, operatorul care alimentează cu energie Tran­silvania şi nordul Munteniei, are o valoare estimată de 3,6 miliarde de lei (818 mil. euro), aplicând media multiplilor la care se tranzacţionează pe bursă companii similiare din Europa la profitul brut operaţional de 749 mil. lei obţinut în 2013, potrivit calculelor ZF.

Astfel, oferta publică de vânzare a 51% din acţiuni, pe care compania se pregăteşte să o lanseze în paralel pe bursele de la Bucureşti şi Londra, ar valora 1,83 miliarde de lei (416 mil. euro). Nu există estimări oficiale cu privire la cât valorează compania. Însă Gabriel Dumitraşcu, directorul direcţiei de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, cel care coordonează privatizarea Electrica din partea statului, a declarat recent pentru ZF că se aşteaptă ca oferta Elec­trica să fie mai mare decât oferta derulată de Romgaz, care a strâns 390 milioane de euro de la investitori în toamna anului trecut.

WikiZF: Profilul companiei Electrica

În 2013, Electrica a raportat un profit brut operaţional de 749 milioane de lei, în creştere cu aproape 16% faţă de 2012. Companiile de distribuţie a energiei din Europa se tran­zacţionează la o medie de 4,8 ori EBITDA, potrivit calculelor ZF. Aplicând acest multiplu la profitul brut ope­raţional de 749 mil. lei raportat de Electrica în 2013, ar rezulta o valoare estimată de circa 3,6 mld. lei pentru Elec­trica, potrivit calculelor ZF.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- detalii despre structura şi acţionariatul Electrica

- rezultate financiare in primul trimestru din 2014 

- detalierea calculului privind valoarea estimată a companiei; detalii despre listare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO