ZF 24

Elon Musk devine unul dintre cei mai mari filantropi ai lumii: Miliardarul a donat în noiembrie 5,74 mld. de dolari în acţiuni Tesla unei organizaţii de caritate anonime

Elon Musk devine unul dintre cei mai mari filantropi ai...

Autor: Andrei Şerbănescu

15.02.2022, 13:19 131

Directorul executiv al Tesla, Elon Musk, a donat între 19 şi 29 noiembrie 2021 un total de 5.044.000 de acţiuni Tesla unei organizaţii de caritate, potrivit dosarului său de la Comisia de Valori Mobiliare (SEC) din SUA, scrie Reuters.

Donaţia a fost în valoare de 5,74 miliarde de dolari, pe baza preţurilor de închidere ale acţiunilor Tesla în cele cinci zile în care acţiunile au fost donate. Dosarul nu a dezvăluit numele organizaţiei de caritate.

Analiştii au declarat că ar exista un avantaj fiscal în aceste donaţii, deoarece acţiunile donate unor organizaţii de caritate nu sunt supuse impozitului pe câştigurile de capital, ca în cazul în care ar fi fost vândute.

„Beneficiul său fiscal ar fi uriaş”, a spus Bob Lord, un membru asociat pe probleme de politică fiscală la Institutul pentru Studii Politice din SUA. „Ar economisi între 40% şi 50% din impozitul pe cele 5,74 miliarde donate”.

Donaţia îl plasează pe Musk drept al doilea cel mai mare donator al Americii, după Bill Gates şi Melinda French Gates, potrivit datelor din Chronicle of Philanthropy.

Musk este preşedintele fundaţiei care îi poartă numele, oferind granturi pentru „dezvoltarea unei inteligenţe artificiale sigure în beneficiul umanităţii”, potrivit site-ului său. Anul trecut, Musk şi fundaţia au oferit premii de 100 de milioane de dolari celor care pot veni cu o tehnologie care să ajute la eliminarea carbonului din atmosferă.

Musk a cochetat şi cu obiective filantropice mai ambiţioase.

Miliardarul a declarat anul trecut pe Twitter: „Dacă (Programul Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite) poate descrie exact cum 6 miliarde de dolari vor rezolva foamea în lume, voi vinde acţiunile Tesla chiar acum şi o voi face”.

Tweetul a venit drept răspuns la o cerere de donaţie din partea lui David Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO