ZF 24

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi.Zilnic de la 9.30 pe zf.ro şi facebook/zf. Radu Puiu, XTB România: Aurul devine un activ de refugiu şi reprezintă unul dintre principalele instrumente către care se orientează investitorii

Autor: Tibi Oprea

15.05.2020, 17:00 80

♦ De la începutul anului, gramul de aur XAU a crescut la Bucureşti cu 18,5%, în timp ce contractele futures pe aur s-au apreciat în SUA cu 13,4%.

Radu Puiu, research analyst în cadrul XTB România, spune că în perioade de criză precum cea pe care o tra­versăm acum aurul devine un activ de refugiu pentru investi­tori şi reprezintă unul dintre principalele instru­mente către care aceştia se orientează.

„Având în vedere con­textul actual, respectiv rate de dobândă foarte joase, apropiate de 0 sau chiar în teritoriul negativ în anumite zone, dar şi randamente ale obliga­ţiunilor de stat scăzute, aurul devine o variantă foarte atractivă, pentru că oferă în special o valoare stabilă şi reprezintă o modalitate prin care investitorii îşi pot păstra valoarea capitalului în detri­mentul altor instrumente precum valutele. Având în vedere volumul foarte mare de masă monetară, întrucât băncile centrale pompează şi tipăresc tot mai mult, tocmai pentru a impulsiona consumul şi investiţiile, acestea tind să se devalo­rizeze. Tot acest scenariu reprezintă o oportunitate pentru aur întrucât canti­tatea disponibilă de aur este finită, spre deosebire de masa monetară, care desi­gur are din punct de vedere tehnic o cantitate infinită pe care băncile centrale o pot tipări. Acest lucru a fost subliniat de mai mulţi specialişti, care au spus că Fed (banca centrală americană - n. red.) nu poate tipări aur, lucru foarte interesant care cumva pune în antiteză cele două instrumente – în special dolarul american, care este cea mai importantă valută la nivel modial şi reprezintă un alt activ spre care se îndreaptă investitorii în momente de panică, şi aurul“, spune Radu Puiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO