ZF 24

Emoţii pentru locatarii a 566.000 de apartamente din Bucureşti: vor avea sau nu căldură la iarnă?

Autor: Roxana Petrescu

28.09.2016, 00:08 2039

România este al patrulea pro­ducător de gaze din Europa ca mărime şi se pregăteşte să livreze gazul din Marea Neagră către Austria, însă 566.000 de apartamente cu peste 1,2 milioane de locatari din Bucureşti se întreabă dacă vor primi sau nu căldură în această iarnă în condiţiile în producătorul (Elcen) şi dis­tri­buitorul de energie ter­mică (RADET) au făcut ce­re­re de intrare în insolvenţă. Furnizo­rul de gaz, Romgaz, a anunţat că de ieri, 27 sep­tembrie, opreşte livrările către Elcen.

„Eu sunt din iulie aici. Nu ştiu de ce nu a intrat com­pa­nia în insolvenţă în aprilie şi a intrat acum. Eu nu eram atunci“, spune Dan-Ovidiu Agrişan, membru în consiliul de administraţie al Elcen, compania care asigură 90% din energia termică din Bucu­reşti. Elcen este deţinută de către Mi­nisterul Energiei, care ar trebui să se ocupe de restructurarea şi viabilizarea acestei companii, iar RADET de către Primăria Capitalei, care are de asemenea în sarcină restructurarea acestei companii.

Săptămâna trecută, Electrocentrale Bucu­reşti (Elcen) a decis înaintarea cererii de in­trare în insolvenţă la Tribunalul Bucureşti, la doar o zi după ce RADET - Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice - a luat ace­eaşi decizie. Deşi insolvenţa Elcen a fost anunţată pes­te noapte, Agrişan spune că s-au făcut calcule.

„Am analizat să vedem ce înseamnă in­sol­ven­ţa RADET-ului singur şi insolvenţa am­belor entităţi, iar cifrele ne arată că aceasta fost va­rianta cea mai bună. Nu suntem încă în in­solvenţă totuşi şi sunt convins că în perioada ur­mătoare vom găsi soluţii. O să discutăm o re­eşa­lonare a datoriilor, o să fie calendare“, explică Agrişan.

Până la găsirea unor soluţii, Romgaz, compania care asigură gazul natural nece­sar producerii energiei de către Elcen, a anunţat că în­trerupe livrările.

„Din 27 sep­tembrie 2016 (ieri - n.red.) Romgaz este obli­gată să întrerupă livrările de gaze na­turale către Elcen“, a comunicat cel mai ma­re pro­ducător de gaze din România.

„Romgaz a semnat în luna iulie 2016 două contracte de furnizare gaze naturale către Elcen aflate în derulare până la data de 30 septembrie 2017, în valoare cumulată de 935,5 milioane de lei. De asemenea, cele două com­panii au con­ve­nit în luna august o reeşalonare a da­toriilor restante ale Elcen către Romgaz pentru o perioadă de 36 de luni. Datoria ac­tua­lă a Elcen către Rom­gaz este de 319 mi­lioa­ne lei“, mai spune com­pania. Re­pre­zen­tanţii Romgaz mai spun un lucru, la finalul comu­ni­ca­tului de presă, şi anu­me că firma are da­to­ria de a pro­teja în egală măsură intere­sele tu­turor cli­en­ţilor şi pe cele ale acţio­narilor.

„Situaţia este foarte delicată la Romgaz“, spun specialiştii din piaţă.

„Recenta decizie care soli­cita intrarea în insolvenţă a Elcen Bu­cureşti fără a informa în pre­ala­bil partenerii şi neîndepli­nin­du-se formalităţile prevăzute în con­trac­tele încheiate obligă con­du­cerea Romgaz să acţioneze în li­mitele man­datului acordat de consiliul de administraţie şi acţionari, respectiv de a acţiona în interesul companiei şi al acţio­narilor săi şi de a respecta în aceeaşi mă­sură toţi consumatorii cărora direct sau indirect le furnizează gaz în Romania“, con­tinuă Romgaz.

Cum s-a ajuns în această situaţie? În timp ce Elcen este de­ţinută de Mi­nisterul Energiei, RADET este con­trolată de Primăria Bucu­reştiului. Elcen produce energia termică, care mai departe este transportată prin conductele RADET.

Mai departe, RADET încasează facturile de la populaţie şi agenţi economici şi plăteşte către Elcen enegia consumată, astfel încât Elcen să poată plăti Rom­gaz, de exemplu. Din 1996 însă, această relaţie nu mai funcţio­nează, astfel că în vara anului acestuia datoriile RADET către Elcen se ridicau la peste 3,6 mld. lei, în contextul în care gradul de încasare a facturilor este de peste 96%.

În linii mari, costul încălzirii unui apartament în Bucureşti este subvenţionat în proporţie de circa 52%, dar problema este că subvenţiile acordate de primărie nu acoperă costurile.

„Costurile energiei termice şi costurile de reţea care sunt acum subvenţionate sunt la nivelul anului 2010. De atunci însă, toate costurile au crescut în medie cu 24%. Niciodată primăria nu a acoperit aceste costuri. Un serviciu de utilitate publică cum este acesta nu poate exista decât dacă ţi-l asumi“, spune Gabriel Dumi­traşcu, fostul preşedinte al consiliului de administraţie al RADET.

„Peste 80% din reţeaua RADET are o vechime de mai bine de 40 de ani. În mod normal aceasta nu ar trebui să fie mai mare de 20 de ani. În plus vorbim de o reţea supra­dimensionată. Dacă în 1990 se livrau 11 milioane de giga­calorii, circa 7,5 milioane de giga­calorii mergând spre con­su­matorii industriali, anul tre­cut acest segment a dispărut complet. Pe de altă parte însă, sub 5% din numărul de apartamente branşate la sistemul centralizat au ales alte soluţii. Valul de debranşări care este mediatizat nu este real. Reţeaua este a primăriei, iar investiţiile sunt aprobate de consiliu. În ultimii ani însă alocările au mers spre zero.“

Dumitraşcu spune că scenariul insol­venţei era real dacă într-adevăr exista un sprijin financiar din partea primăriei Bucu­reştiului.

„Insolvenţa nu se poate declanşa în miezul iernii. Nu ai timp să te organizezi. Faci o mişcare ca aceasta în aprilie. Anul trecut, de exemplu, s-a apelat la un împru­mut de tre­zorerie. Şi acum era necesară o infuzie de capital, iar primăria avea aceşti bani. Acestea sunt măsuri luate pe picior pentru a se evita asumarea unei răs­punderi. Insolvenţa nu echiva­lează cu asumarea unei răspun­deri“, a mai spus Dumitraşcu.

Nimeni nu lasă Bucureştiul în toiul alegerilor

Alţi oameni din piaţă spun că cel mai bun scenariu ar fi fost un eventual faliment al RADET, urmat de preluarea licenţei de către Elcen.

„Ceea ce s-a făcut acum nu ajută decât la plasarea unei responsabilităţi politice dintr-o parte în alta.“

Pe de altă parte, Remus Borza, avocatul care controlează Euro Insol, firma care a avut pe mâini insolvenţa Hidroerlectrica, cel mai complex dosar de acest tip din România, spune că declanşarea insolvenţei în cazul RADET şi Elcen a fost făcută tocmai pentru ca cele două firme să poată trece de perioada iernii.

„Dacă te prinde insolvenţa într-un contract cu entitatea respectivă,†rămâi captiv în procedură“, spune Remus Borza.

Potrivit acestuia, insolvenţa poate genera şi un „haircut“ al datoriilor celor două entităţi, cu până la 90%.

„Este vorba de Bucureşti totuşi. Nu cred că problemele nu se vor rezolva“, mai spune avocatul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO