ZF 24

Enel ar putea renunţa la vânzarea companiilor din România în cazul în care nu obţine suma cerută

Enel ar putea renunţa la vânzarea companiilor din...

Autor: Roxana Petrescu

25.09.2014, 12:19 1175

Italienii de la Enel, care vor să vândă companiile de distribuţie şi furnizare a energiei pe care le au în România, ar putea renunţa la acest plan în cazul în care nu vor obţine din tranzacţie suma cerută, care potrivit unor surse din piaţă se ridică la 1,8 miliarde de euro.

”Până pe 31 octombrie este termenul limită pentru depunerea ofertelor neangajante de către cei care vor să participe la acest proces. Oricum, din cauza clauzelor diferite din contractele de privatizare ale celor trei foste filiale Electrica, vânzarea nu va putea fi realizată la pachet, ci separat de fiecare companie. În acest moment sunt mai multe companii interesate, printre care se numără E.ON, EDF, Electrica, Nuclearelectrica, o companie din China şi altele”, au mai precizat sursele.

Recent, ministrul delegate pentru Energie Răzvan Nicoalescu, a declarant că nu îi încurajază pe investitori să depună oferte pentru Electrica Dobrogea, companie care a devenit de importanţă naţională în lumina noilor dezvoltări geopolitice. 

În România, Enel vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din EnelDistribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment Holding BV).

Enel a plătit direct statului, în luna aprilie a anului 2008, suma de 394,8 milioane euro pentru 50% din acţiunile Electrica Muntenia Sud, iar după o majorare de capital de 425 milioane de euro grupul italian a ajuns la o participaţie de 64,4%. Ulterior, preţul de vânzare a acţiunilor a fost ajustat în urcare cu 38 de milioane euro, astfel că suma plătită statului a ajuns la 432,9 milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO