ZF 24

Era Merkel apune după 16 ani: Germania are un nou guvern, condus de Olaf Scholz. Noul cancelar promite tranziţia completă către o economie verde până în 2045

Era Merkel apune după 16 ani: Germania are un nou...

Autor: Andrei Şerbănescu

25.11.2021, 15:01 510

Olaf Scholz va conduce o coaliţie de trei partide cu planuri ample pentru tranziţia Germaniei la o economie verde, în baza unui acord care va pune capăt celor 16 ani de guvernare a Angelei Merkel, scrie BBC News.

La aproape două luni după ce partidul său social-democrat a câştigat alegerile federale, acesta va ajunge la putere alături de Verzi şi de Liberi Democraţi.

Protecţia climei reprezintă o parte importană a acordului de coaliţie.

Părţile îşi propun să elimine treptat utilizarea cărbunelui până în 2030, cu opt ani înainte de termen.

Coaliţia va căuta, de asemenea, să folosească 2% din teritoriul Germaniei pentru energie eoliană şi se va concentra şi pe energia pe bază de hidrogen. Până în 2030, părţile vor ca 80% din electricitate să fie provenită din energia regenerabilă şi 15 milioane de maşini electrice să între în circulaţie pe drumurile germane.

Există, de asemenea, planuri de legalizare a vânzării de canabis în spaţii licenţiate, cu controale asupra calităţii şi distribuţiei plantei.

Germania este cea mai mare economie a Europei, aşa că deciziile luate de noul guvern vor avea un efect mare asupra vecinilor săi.

Într-o conferinţă de presă, Scholz, în vârstă de 63 de ani, a declarat că „suveranitatea Europei este o piatră de temelie a politicii externe a Germaniei”, subliniind prietenia cu Franţa şi parteneriatul cu SUA.

Scholz va prelua funcţia de cancelar de la Angela Merkel abia după un vot în Bundestag, aşteptat între 6 şi 9 decembrie.

Noul cancelar va intra în funcţie într-o perioadă dificilă a pandemiei de Covid-19, Germania fiind una dintre numeroasele ţări europene în care infecţiile au crescut vertiginos la niveluri record în ultimele săptămâni.

Miercuri, Olaf Scholz a declarat că noua coaliţie va intensifica vaccinările şi va lua în considerare obligativitatea vaccinurilor pentru personalul medical şi pentru lucrătorii esenţiali.

Aşadar, care sunt obiectivele noului guvern?

A face Germania neutră din punct de vedere climatic până în 2045 este un obiectiv important al acordului. Eliminarea cărbunelui va avea loc „în mod ideal” până în 2030, iar energia solară va deveni obligatorie pe acoperişurile noilor clădiri comerciale şi regulă generală pentru noile case private. Cele 16 state vor trebui să asigure 2% din suprafaţa lor pentru energie eoliană. Obiectivul de a elimina treptat maşinile cu motare cu ardere internă rămână ţinta UE pentru 2035.

Salariul minim va creşte la 12 euro pe oră şi alte 400.000 de apartamente noi vor fi construite în fiecare an, dintre care un sfert vor fi locuinţe sociale, pentru a face faţă crizei imobiliare din Germania.

Vârsta de vot va fi redusă de la 18 la 16 ani, cu planuri de reformare a legii electorale pentru a pune capăt numărului din ce în ce mai mare de parlamentari. Noul Bundestag are 735 de locuri. Schimbarea vârstei de vot pentru alegerile europene necesită o majoritate parlamentară simplă, dar pentru alegerile federale va fi nevoie de sprijinul a două treimi.

O echipă de criză Covid va fi înfiinţată la cancelarie pentru a se concentra asupra pandemiei. De asemenea, Olaf Scholz a declarat că noua coaliţie a fost de acord să investească 1 miliard de euro în bonusuri pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii.

În ceea ce priveşte politica externă, părţile au spus că doresc „să ridice suveranitatea strategică a Europei”, ceea ce înseamnă efectiv mai multă independenţă în materie de energie, securitate şi alte probleme internaţionale. Cu toate acestea, relaţia Germaniei cu SUA şi apartenenţa la alianţa NATO vor rămâne esenţiale pentru securitatea sa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO