ZF 24

Eşec răsunător pentru un start-up cu finanţări de aproape 200 mil. $

Una dintre ciudăţeniile care au consumat cash-ul Quirky – o tăviţă „inteligentă“ care le comunica utilizatorilor câte ouă mai au în frigider

Una dintre ciudăţeniile care au consumat cash-ul Quirky – o tăviţă „inteligentă“ care le comunica utilizatorilor câte ouă mai au în frigider

Autor: Oana Stupinean

04.10.2015, 17:50 8247
Quirky, un start-up american care poate fi asemănat cu un incubator de business, deoarece colecta idei de la inventatori şi îi ajuta să le dea viaţă, şi care a primit o finanţare de aproape 200 de milioane de dolari de la nume mari precum General Electric sau Andreessen Horowitz Fund LP, a început procedurile pentru intra­rea în faliment. Aces­ta este unul din­tre cele mai mari eşe­curi pentru un start-up care a primit o asemenea fi­nanţare, subli­nia­ză Wall Street Journal.

Eşecul com­pa­niei din New York va ridica o mulţime de între­bări despre cum o companie care ajută o comu­nitate de inventatori să-şi pro­mo­veze inovaţiile prin intermediul in­ter­netului se poate dizolva.

Com­pania a căutat protecţie împotriva cre­ditorilor, în timp ce şi-a aran­jat vânzarea majo­rităţii activelor.

Reprezentanţii companiei au declarat că au deja o ofertă de 15 mi­lioa­ne de dolari de la Flex­tro­nics pentru subsidiara lor Wink, cre­ată anul trecut. Wink produce software pentru casele inteligente, co­nectează şi diferite dispozitive din casă - cum ar fi uşile - prin inter­mediul unei aplicaţii de mobil.

Quirky are peste un milion de utilizatori înregistraţi online şi a lansat peste 400 de produse,  vândute pe site-ul propriu, dar şi prin retaileri mari ca Amazon şi Depot.

Compania a avut succes lan­sând produse precum un prelun­gi­tor flexibil de curent electric, care s-a vândut în peste 1,5 milioane de unităţi, însă eşe­cu­rile înregistrate de alte pro­duse - precum o tăviţă elec­tro­nică pentru ouă care le transmitea utiliza­to­rilor ce „stoc“ au în fri­gider - aso­ciate cu costurile foarte mari de producţie au dinamitat busi­nes­sul, iar compa­nia a rămas fără cash.

Reprezentanţii General Electric au declarat că sunt „dezamăgiţi“ că start-up-ul în care au investit a început procedurile pentru faliment, însă această ex­perienţă nu-i va opri să inves­tească şi în alte start-up-uri care „caută noi moduri de a inova“.

La începutul anului, Quirky îşi schimba strategia, concentrân­du-se mai mult pe realizarea de soft­ware pentru casele inteligen­te, şi mai puţin pe realizarea de usten­sile pentru bucătărie şi produse pentru animale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO