ZF 24

ESG: Revenirea la piaţa de energie concurenţială va implica o creştere a preţurilor, în unele cazuri, chiar o dublare a valorii facturilor. Este nevoie de un calendar clar şi scheme de sprijin dedicate consumatorilor vulnerabili, pentru cei care au cu adevărat nevoie ajutor

ESG: Revenirea la piaţa de energie concurenţială va...

Autor: Roxana Rosu

22.05.2025, 13:37 443

Noile tarife la energie electrică pentru consumatorii casnici vor depăşi, după eliminarea schemei de plafonare, valoarea de 1,15 RON/kWh, faţă de preţurile reglementate actuale, de 0,68 RON/kWh şi 0,80 RON/kW, arată o analiză a Energy Policy Group.

Valoarea este estimată pe baza preţului mediu ponderat al energiei active la nivelul anului 2024.

În cazul gazului natural, preţul pentru consumatorul casnic s-ar apropia de valoarea de 331 RON/MWh după aplicarea tarifelor şi taxării, puţin peste plafonul actual de 310 RON/MWh.

Tariful este estimat pe baza preţului mediu ponderat de tranzacţionare al gazului natural pe piaţa angro la nivelul anului 2024.

”Întrucât revenirea la piaţa concurenţială va implica o creştere a preţurilor la energie (în unele cazuri, chiar o dublare a valorii actuale a facturilor) este necesar ca autorităţile să adopte un set de măsuri pe termen scurt, menite să atenueze impactul asupra consumatorilor vulnerabili şi să menţină un nivel de suportabilitate al costurilor.  Printre principalele măsuri pe care autorităţile ar trebui să le adopte se numără asumarea şi menţinerea strictă a unui calendar clar privind renunţarea la plafonare, precum şi elaborarea unor scheme de sprijin dedicate consumatorilor vulnerabili, bazate pe analize fundamentate şi date relevante, astfel încât măsurile să fie bine ţintite şi clar orientate către nevoile reale ale populaţiei, evitând transformarea procesului într-un demers arbitrar. Sprijinul va trebui să fie direcţionat către cei care au cu adevărat nevoie de el, pe baza unor criterii clare şi obiective, pentru a asigura eficienţa şi echitatea măsurilor implementate”, se arată în analiză.

Responsabilizarea consumatorilor rămâne, de asemenea, un instrument esenţial pentru reducerea poverii financiare asociate costurilor energetice. Totodată, încurajarea tranzacţionării energiei prin contracte bilaterale poate contribui la obţinerea unor preţuri mai competitive, prin diminuarea volumului de energie tranzacţionat pe piaţa spot, caracterizată prin volatilitate ridicată, spun analiştii ESG.

Din noiembrie 2021 preţurile energiei electrice şi cel al gazului natural au fost plafonate, cu scopul de a proteja consumatorii de efectele creşterii accentuate a tarifelor şi de a atenua şocurile din piaţa de energie.

În opinia analiştiloir, această măsură a avut efecte pozitive importante pe termen scurt asupra inflaţiei, puterii de cumpărare, cererii agregate şi, implicit, asupra creşterii economice, dar menţinerea ei nu mai este sustenabilă.

”Schema nu poate substitui măsurile structurale necesare pentru creşterea veniturilor populaţiei, reducerea ponderii cheltuielilor cu utilităţile în bugetul gospodăriilor şi stimularea investiţiilor în sectorul energetic. Distorsiunile create asupra pieţei duc la amânarea proiectelor de eficienţă energetică şi demand side response şi pot afecta sistemul energetic pe termen mediu şi lung”. 

Pe termen scurt, creşterea preţurilor pentru consumatorii casnici este inevitabilă, fiind determinată atât de costul energiei active, cât şi de majorarea tarifelor reglementate, aplicată la începutul acestui an.

Având în vedere structura preţului energiei,  energia activă reprezintă mai puţin de 50% din valoarea totală achitată de consumator. Diferenţa este generată de tarifele reglementate aferente serviciilor de reţea, precum şi de componenta fiscală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels