ZF 24

„Este cea mai mare insultă la adresa Germaniei“: Ziarele nemţeşti se revoltă împotriva americanilor în scandalul ascultării telefonului mobil al Angelei Merkel

„Este cea mai mare insultă la adresa Germaniei“:...
24.10.2013, 20:00 2037

Scandalurile de spionaj vor condimenta din plin discuţiile de la Bruxelles. În ajunul summitului, cancelarul german Angela Merkel l-a sunat pe preşedintele american Barack Obama ca să-i ceară socoteală pentru o presupusă monitorizare a telefonului ei mobil de către spionii americani, scrie BBC.

Preşedintele Franţei François Hollande este, de asemenea, furios după ce presa a indicat că milioane de francezi au fost urmăriţi de americani. Informaţiile vin de la fostul angajat al serviciilor americane CIA şi NSA Edward Snowden, aflat acum în exil. Purtătorul de cuvânt al lui Merkel a declarat că liderul german „crede că astfel de practici sunt total inacceptabile“.

Un comentariu de pe prima pagină a ediţiei de ieri a publicaţiei Süddeutsche Zeitung, unul dintre cele mai influente ziare germane, caracterizează acţiunile americanilor ca fiind „cea mai mare insultă“. În articol scrie că atacul asupra telefonului lui Merkel ar fi un atac asupra „inimii ei politice“. În iunie, preşedintele Obama a asigurat-o pe Merkel că cetăţenii germani nu sunt supravegheaţi în activităţi de rutină.

Ea a fost criticată că este prea credulă. Pe 21 octombrie, publicaţia franceză Le Monde a scris că NSA a interceptat 70,3 milioane de apeluri telefonice în Franţa între 10 decembrie 2012 şi 8 ianuarie 2013.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO