ZF 24

„Este inexplicabil ce au făcut autorităţile“

Mediafax Foto

Autor: Adrian Seceleanu

22.01.2014, 21:15 792

Incapacitatea autorităţilor de a se folosi de şansa incredibilă ca supra­vieţuitorii accidentului aviatic să aibă acces la servicii de voce şi date mobile deşi se aflau într-o zonă muntoasă izolată din Apuseni, la o altitudine de 1.400 de metri, şi de a ghida supravieţuitorii cum să-şi folosească smartphone-urile pentru a colecta şi comunica echipelor de salvatori date exacte ale locaţiei de la modulele GPS de pe telefoane rămâne inexplicabilă pentru specialiştii în soft­ware şi servicii de monitorizare prin GPS contactaţi de ZF cu rugămintea de a răspunde la întrebarea „Cum e posibil să nu poată fi localizat cineva care are un smartphone funcţional, cu conexiune de voce şi date?“.

Întreaga operaţiune de a obţine date corecte şi exacte putea dura 10-20 de mi­nu­te, spune Adrian Dinu, directorul ge­ne­ral al SAS Grup, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de monitorizare prin GPS a flotelor de vehicule. „Coordona­tele puteau fi verifi­ca­te foar­te simplu“, afirmă Dinu. Combinând da­tele din reţeaua telecom cu cea furni­za­tă de modulul GPS de pe smartphone „nu ar fi trebuit să existe probleme în de­ter­minarea poziţiei“, a declarat şi Bogdan Botezatu, specialist în securitate IT la Bit­de­fender, care folo­seş­te ace­eaşi tehno­lo­gie pentru loca­lizarea te­lefoanelor furate sau pierdute, „cu o marjă de eroare neglijabilă“.

În primul rând, a explicat pentru ZF Adrian Dinu, marja de eroare a modu­le­lor GPS este redusă şi nu este influenţată sem­nificativ de condiţiile meteo.

„Modu­lul GPS, inclusiv de la un smartphone, nu este influenţat de con­diţi­ile meteo, cu excepţia exploziilor solare; ceea ce ar fi putut însă influenţa acura­te­ţea datelor furnizate de GPS ar fi putut fi densitatea pădurii, dar, chiar şi în acest caz, cumulat cu un posibil factor supli­men­tar (reprezentat de un modul GPS de o calitate inferioară de pe smartphone), eroarea ar fi fost de maximum 100 de metri“, spune Dinu.

Problema a fost în aceste condiţii de partea autorităţilor, care nu au avut sângele rece necesar pentru a gestiona situaţia, adaugă şeful SAS Grup. „În con­secinţă, eu cred că instituţiile care încercau să localizeze epava, pasa­ge­rii şi echipajul ori au primit nişte coor­do­nate GPS gre­şite, ori s-au mulţumit cu da­tele furnizate prin triangulaţie din reţeaua GSM de la operatorul GSM. Prima ipo­teză - şi anume că unul dintre supravieţuitori le-ar fi furnizat date greşite - este foarte posibilă, având în vedere şocul extrem în care se afla respectiva persoană, aşa încât cei responsabili cu rezolvarea situaţiei ar fi trebuit să verifice rapid aceste date, înainte chiar de a trimite echipe în acea direcţie“, a spus Dinu.

El a adăugat ca aceste „coordonate puteau fi verificate foarte simplu: o persoană cu «sânge rece» şi iniţiativă de la STS sau o instituţie abilitată să conducă eforturile de localizare, ar fi putut face o simplă căutare pe internet şi ar fi găsit o mulţime de aplicaţii pentru smartphone, care dau coordonate geografice foarte precise. Din câte am înţeles, medicul care încerca sa ajute la localizare avea un smartphone cu conexiune de date, deci, i s-ar fi putut spune direct ce aplicaţie să descarce şi să vadă coordonatele geografice. Totul ar fi putut dura circa 10-20 de minute... Aplicaţia Google Maps, care este foarte populară şi la care medicul s-a gândit instant să o folosească, NU furnizează latitudinea şi longitudinea locului în care se afla smartphone-ul. Existau însă o mulţime de alte aplicaţii care ar fi putut furniza aceste coordonate...“.

Smartphone-urile Apple iPhone au în mod automat o aplicaţie, denumită Busolă, care oferă coordonatele telefonului (latitudine şi longitudine) folosind datele de la modulul GPS încorporat. De asemenea, există numeroase alte aplicaţii care permit obţinerea şi transmiterea acestor date. Şi o simplă poză trimisă pe mail ar fi încorporat aceste date. Şi smartphone-urile cu soft Google Android cu modul GPS pot oferi date exacte despre locaţie după instalarea uneia din zecile de aplicaţii gratuite care extrag datele de la modulul GPS.

Situaţia este inexplicabilă, întăreşte Bogdan Botezatu de la Bitdefender. ‘’Tehnologia de localizare prin GPS e extrem de întâlnită în mai toate telefoanele smart existente pe piaţă în acest moment. În general, serviciile de geolocaţie de pe un telefon raportează poziţia prin folosirea unei serii de tehnologii, începând cu clasicul GPS (poziţionare în funcţie de sateliţi, care nu necesită conexiune de date sau prezenţa unui turn GSM în apropiere), completată cu mijloace mai rapide, precum poziţionarea în funcţie de reţelele wireless sau triangularea după semnalul primit de la operator. Fiecare în parte, poate returna detalii greşite în anumite condiţii: GPS-ul poate avea probleme dacă condiţiile meteo sunt nefavorabile (cer foarte înnorat), pe când localizarea în funcţie de reţele e inutilizabilă în lipsa semnalului GSM. Combinate însă (semnal 3G şi GPS), nu ar fi trebuit să existe probleme în determinarea poziţiei. Noi folosim aceeaşi tehnologie în produsul Antitheft pentru locaţizarea telefoanelor furate sau pierdute, cu o marjă de eroare neglijabilă’’.

 

Ce vinovaţi a găsit Ponta

Secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) trebuie demis, a anunţat ieri premierul Victor Ponta, care a cerut totodată înlocuirea directorului general şi a directorului de operaţiuni ai ROMATSA, dar şi a şefului STS, pentru deficienţe inacceptabile în cazul accidentului din Cluj.

Directorul general al ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian), o regie autonomă de stat cu afaceri anuale de aproape 160 de milioane de euro, a fost până ieri Aleodor Marian Frâncu, care ocupa această poziţie din luna mai a anului 2012.

Potrivit declaraţiei sale de avere din 2013, Aleodor Frâncu a încasat în 2012 un venit anual de 501.068 de lei, adică 41.755 de lei pe lună (9.370 de euro lunar) din funcţia pe care o avea la ROMATSA. El deţine un autoturism marca Audi şi unul marca Jaguar, precum şi o barcă Crownline.

ROMATSA a avut în 2012 o cifră de afaceri de 158,7 milioane de euro (în scădere cu 10% faţă de 2011), un profit net de 2,1 milioane de euro (cu 80% mai mic decât în 2011) şi peste 1.500 de angajaţi.

Frâncu lucra din 2006 în cadrul ROMATSA, unde a ocupat, pe rând, funcţiile de preşedinte şi director general, director general adjunct (departamentul strategii, coordonare, programe şi relaţii internaţionale), director al direcţiei de strategii, coordonare, programe şi relaţii internaţionale, şef serviciu coordonare programe şi director dezvoltare centre de profit (ultima funcţie de dinainte să fie numit din nou director general, în mai 2012). În perioada 2005 -2006, el a fost şef al cancelariei primului-ministru Călin Popescu Tăriceanu (PNL), iar în perioada 2001 -2004 a mai lucrat în cadrul ROMATSA, ca expert coordonator. Anterior, a mai lucrat în cadrul Organizaţiei Europene a Aviaţiei Civile, în cadrul Ministerului Transporturilor şi în cadrul Aeroportului Internaţional Otopeni din Capitală. Este absolvent al Facultăţii de Energetică din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti, unde are şi un doctorat.

Aleodor Frâncu a declarat pentru Mediafax că şi-a înaintat demisia Consiliului de Administraţie, "pentru liniştea şi stabilitatea instituţiei", dar că nu are nimic să-şi reproşeze.

Director general al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) este general-locotenentul Marcel Opriş, numit în funcţie pe 7 decembrie 2005 printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Ponta a cerut schimbarea lui din funcţie.

Într-un interviu Opriş declara că „STS nu ascultă telefoanele guvernamentale, pentru că legea îi interzice. De altfel, Serviciul nu deţine mijloace de ascultare. STS administrează, dezvoltă şi protejează serviciile de telecomunicaţii speciale în folosul beneficiarilor legali, oferind numai comunicaţii închise, nu publice“.

Marcel Opriş s-a născut la data de 19 august 1958 în satul Chieşd (judeţul Sălaj) şi a  absolvit Facultatea de Electronică şi Informatică din cadrul Academiei Tehnice Militare din Bucureşti în anul 1982, obţinând diploma de inginer. Adelina Mihai

Ion Burlui, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), a demisionat de la conducerea IGSU, ca urmare a situaţiei privind intervenţia în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, în urma căruia două persoane au murit şi alte cinci au fost rănite. La ieşirea din sediul Ministerului Afacerilor Interne, Burlui a spus că a demisionat „din demnitate“. Ion Burlui a mai spus că demararea procedurilor de căutare a pornit de la el, înainte ca apelul să ajungă la 112. „Eu personal am vorbit cu doctorul Zamfir, la 16.06. Mi-a dat repere geografice care se vedeau pe un ecran. Repere geografice, deci nu coordonate, care m-au mulţumit ca să pot să am idee în ce zonă să trimit forţe de intervenţie“, a mai spus Burlui. Mediafax

Constantin Chiper, care a ocupat funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne, a fost eliberat din funcţie în urma deficienţelor în gestionarea accidentului din Cluj, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial. Chiper are 34 de ani şi din mai 2012 ocupa funcţia de secretar de stat pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Anterior, a fost consilier parlamentar, director al Compartimentului de Analiză şi Planificare Politică din cadrul Cancelariei primului-ministru şi şef serviciu în cadrul Primăriei Sectorului 6. În privinţa secretarului de stat Constantin Chiper, membru al PNL din 2005 şi fost director în Cancelaria fostului premier Tăriceanu la Compartimentul Analiză şi Planificare Politică, Ponta a explicat că acesta este responsabil pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Mediafax

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - marţi, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri: