ZF 24

Euforia Alibaba i-a atins şi pe români

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Roxana Pricop

16.11.2014, 16:00 688

Câţiva români sunt acţionari la cel mai mare retailer din lume.

Un număr restrâns de români sunt acţionari la grupul chinez de comerţ electronic Alibaba (simbol bursier BABA), care s-a listat pe bursa americană NYSE în septembrie în cadrul celei mai mari oferte publice iniţiale de acţiuni (IPO) din istorie, în valoare de 25 miliarde de dolari, potrivit estimărilor făcute de ZF în baza informaţiilor de la casele de brokeraj.

Aceştia au cumpărat acţiunile Alibaba de pe bursa americană, însă nu în cadrul IPO-ului din septembrie, pentru că acest lucru este practic imposibil pentru micii investitori. Acţiunile din IPO sunt rezervate clienţilor cu averi mari ai băncilor americane care au intermediat listarea şi fondurilor de investiţii. Acţiunile au fost cumpărate de pe bursă începând din 22 septembrie.

Grupul Alibaba este cel mai mare retailer din lume după valoarea de piaţă, de 268 miliarde de dolari, depăşindu-l pe gigantul american Walmart.

De la listarea din 22 septembrie până în prezent, acţiunile Alibaba au crescut cu peste 15% în dolari. La acest randament s-ar mai putea adăuga şi aprecierea dolarului faţă de leu, rezultând un câştig cumulat de 18% în lei în mai puţin de două luni. O acţiune Alibaba costă 108 dolari.

„Avem câţiva clienţi care au cumpărat acţiuni Alibaba. Investiţia în acţiunile grupului chinez este una de portofoliu nu speculativă. Când investesc pe pieţele externe, românii caută companii care fie au legătură cu economia locală, fie sunt companii mari şi cu renume precum Apple, General Motors sau Bank of America“, a spus Sergiu Mandiş, trader-şef la casa de brokeraj Blue Rock Financial Services (fosta Transilvania Capital).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO