ZF 24

Eurobank va cumpăra divizia Alpha Bank din Bulgaria pentru 1 euro

Eurobank va cumpăra divizia Alpha Bank din Bulgaria...

Autor: Radu Racu

17.07.2015, 11:42 2666
Banca grecească Eurobank, care deţine în România Bancpost, va cumpăra circa 80 de filiale deţinute de rivala Alpha Bank în Bulgaria, a declarat o sursă din conducerea instituţiei financiare pentru Reuters, scrie ziarul elen Kathimerini.
 
"Consiliile de administraţie ale celor două bănci se vor întâlni în după-amiaza aceasta pentru a finaliza tranzacţia", a menţionat sursa.
 
Creditorii din Grecia sunt nevoiţi ca parte a acordului de finanţare semnat cu Uniunea Europeană să-şi restructureze operaţiunile, prin vânzarea filialelor din Balcani şi concentrarea pe piaţa internă.

Peste 20% din activele bancare din Bulgaria sunt deţinute de bănci elene.

"Preluarea va avea loc la valoarea nominală de 1 euro. Board-ul celor două bănci se vor întâlni mai târziu pentru finalizarea acordului", a spus un bancher apropiat discuţiilor.

Eurobank deţine în Bulgaria o subsidiară numită Postbank, în timp ce Alpha Bank operează o reţea de sucursale coordonată din Grecia.

Eurobank Bulgaria deţinea la sfârşitul lunii martie active de 5,9 miliarde de leva (3,02 miliarde euro), iar în primul trimestru a obţinut un profit net de 20,8 milioane de leva (0,4 milioane euro).

Alpha Bank a obţinut în primul trimestru un profit înainte de taxe de 1 milion de euro în Bulgaria, în scădere cu 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Portofoliul creditelor se ridica la sfârşitul lui martie la 660 milioane euro, iar depozitele la 403 milioane euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO